Leul romanesc si Marea Unire din 1918. Ce forta avea atunci
Leul a avut suficienta putere ca, dupa un razboi mondial istovitor, sa sustina integrarea Transilvaniei, a Basarabiei, a Banatului si a Bucovinei de nord în economia a ceea ce devenea România Mare. Leul a fost unul dintre factorii cei mai importanti de realizare a unirii economice si financiare, începând chiar din momentul declararii Marii Uniri politice, în 1 decembrie 1918.
Acoperirea in aur a leului a scazut la 38,4 % din valoarea sa in 1923, dar era inca in limitele legale si a principiilor de politica monetara ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Cifra citata este o masura a fortei leului. Ce fusese mai greu se realizase. Integrarea financiara a noilor provincii trecuse de momentul critic.
Forta leului a constat nu atat in rata de conversie in alte monede, cat in soliditatea constructiei monetare pe care se intemeia economia Romaniei noi.
Sistemul monetar romanesc bazat pe leu abia fusese infiintat cu doar 50 de ani mai inainte, in 1869. In plus, decizia politica a Marii Uniri din 1 decembrie 1918 gasea leul slabit de inflatia specifica razboiului.
Nu trebuie uitat ca evacuarea din 1916 a tezaurului la Moscova a dus la pierderea a peste 93 de tone aur in monede istorice, din care 2,4 tone in lingouri. Pierderea a produs un dezechilibru major al operatiunilor bancare, cu efecte pe termen lung asupra circulatiei monetare.
Chiar si atat de tanara pe cat era, si atat de slabita de prima mare conflagratie mondiala, moneda nationala a Romaniei si sistemul financiar din spatele ei au putut acoperi costurile aferente unificarii monetare si, in general, ale integrarii economice a Transilvaniei, Bucovinei, Basarabiei si Banatului in Regatul Romaniei de dinainte de primul razboi mondial.
Un motor modern
Sistemul monetar roman era modern pentru acea vreme. A putut sa raspunda la provocarile Unirii.
In provinciile istorice care se uneau cu Regatul Romaniei circulau o multime de alte monede decat leul, care incepe sa patrunda acolo. Numai pentru preschimbarea in lei a valutelor respective, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) a trebuit sa cheltuiasca o multime de bani.
Detalii, pe Economica