Licitatia pentru tramvaie noi in Capitala continua. Contestatia Alstom a fost respinsa si de Curtea de Apel Bucuresti
Contestatia Alstom la licitatia Primariei Bucuresti pentru achizitia a 100 de tramvaie noi a fost respinsa si de Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce anterior fusese respinsa de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Ramâne de vazut daca tramvaiele frantuzesti vor intra totusi în competitia pentru cel mai mare contract de tramvaie din tara, estimat la 180 de milioane de euro.
Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 6 martie plangerea Alstom in cadrul licitatiei Primariei Capitalei pentru achizitia a 100 de tramvaie. Anterior, CNSC a respins la randul sau contestatia producatorului francez de material rulant.
Prin urmare, Primaria Bucuresti poate continua procedura achizitiei de tramvaie, iar pana pe 15 martie urmeaza sa fie primeasca ofertele firmelor interesate.
Producatorul autohton de tramvaie Astra Vagoane Calatori si-a anuntat deja intentia de a participa la licitatie. Ramane de vazut daca Alstom si alti producatori vor intra in competitie.
In contestatia respinsa, Alstom a solicitat, printre altele, "modificarea termenului restrictiv de 45 de zile inainte de data limita de depunere a ofertelor pana la care ofertantii au dreptul sa solicite clarificari".
De asemenea, a cerut "prelungirea termenului restrictiv de livrare din primul an contractual, stabilit in prezent ca fiind de 9 luni de la semnarea contractului, respectiv termenul de omologare, stabilit in prezent ca fiind de 3 luni".
Alstom a mai solicitat "modificarea valorii temperaturii minime de la -33 grade Celsius la -25 grade Celsius (referitor la cerinta privind domeniul temperaturilor de utilizare), acceptarea si a motoarelor electrice cu magneti permanenti (referitor la cerinta privind motorul electric de tractiune), acceptarea si a valorii de 500 mm pentru latimea minima a culoarului de trecere, precum si acceptarea si a altor tipuri de boghiuri, nu numai boghiurile liber pivotante".
Producatorul de material rulant din Franta a mai cerut cresterea pragului minim de 28 milioane de lei, stabilit pentru valoarea cumulata a contractelor incheiate pentru livrarea de tramvaie. Cu privire la aceasta cerinta, productorul roman de tramvaie Astra Vagoane Calatori a depus cerere de interventie si a solicitat CNSC sa respinga contestatia Alstom.
Primaria Muncipiului Bucuresti a publicat pe 11 decembrie anuntul pentru achizitia a 100 de tramvaie, valoarea estimata a contractului fiind de 845,68 milioane de lei, fara TVA (180 milioane de euro).
Una dintre conditiile pentru participare la licitatie este ca "media cifrei de afaceri anuale a ofertantului pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017) sa fie de minim 280.000.000 lei."
De asemenea, pentru a participa la licitatie, companiile trebuie sa depuna de asemenea documente din care sa reiasa ca au livrat/furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achizitiei, la nivelul unuia sau mai multor contracte in valoare cumulata de minim 28.000.000 lei, cu indicarea datelor si a beneficiarilor publici sau privati.
Oferta trebuie sa contina cinci variante de design si toate tramvaiele vor fi fabricate de acelasi producator sub aceeasi marca. De asemenea, ofertantul trebuie sa prezinte sase planuri de vopsire monocolora pentru tramvaie si anume alb, orange, rosu, galben, verde si albastru, insotite de cate sapte nuante.
Detalii, pe Economica