Limitare severa: Micii antreprenori si proprietarii de locuinte pe credit nu pot monta panouri fotovoltaice subventionate de stat
Mult asteptatul program guvernamental prin care românii îsi pot monta acasa panouri fotovoltaice cu 20.000 de lei subventie de la stat a fost ciuntit, pentru ca Guvernul sa nu poata fi acuzat ca ofera ajutoare de stat. Categorii importante din populatia activa a tarii nu pot accesa acest program: antreprenorii care au sediul firmei acasa si cei care au ipoteca pe locuinta.
'Imobilul pe care se implementeaza proiectul nu este afectat de sarcini in favoarea unei persoane juridice sau a unei entitati care desfasoara activitati economice'.
Aceasta este modificarea care este adusa 'Ghidului de finantare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala', printr-un Ordin al Ministerului Mediului, aflat inca in dezbatere publica.
Aceasa ajustare a Ghidului este de natura a limita accesul la programul de instalare a panourilor fotovoltaice subventionate a doua categorii de beneficiari, care fac parte din cea mai activa patura a populatiei. Iata de ce.
Imediat dupa publicarea pe site-ul Mediului al acelui proiect de ordin, unii potentiali beneficiari si-au pus problema ce inseamna 'imobil afectat de sarcini', iar raspunsul pe care l-am obtinut confirma temerile lor: nu vor putea accesa programul persoanele care au ipoteca pe imobil, consitituita in favoarea unei banci, daca au cumparat/construit locuinta pe credit ipotecar, si nici micii antreprenori care au sediul social al firmei in imobilul pe care si-ar fi dorit sa instaleze panourile fotovoltaice.
Confirmarea ne-a fost oferita de presedintele Administratiei Fondului de Mediu (AFM), institutia prin care se deruleaza programul. “Nu merge, nu se califica”, ne-a raspuns Cornel Brezuica, pentru fiecare dintre cele doua cazuri. “Sunt conditii obligatorii, nu pot sa spun decat ca ele se vor respecta, nu pot eu sa va spun daca e corect sau nu”, a fost singurul comentariu al lui Brezuica, intrebat despre justetea acestor excluderi.
O explicatie apare in referatul de aprobare a acelui Ordin. Pe scurt, Guvernul vrea sa se fereasca de posibilitatea de fi acuzat ca ofera un ajutor de stat nelegal, in conditiile in care finantarea programului se va face din fonduri europene.
Detalii, pe Economica