Home / Stiri financiare / Lovitura dura pentru Romania: BEI, banca UE, nu va mai finanta din 2021 nici macar proiecte energetice pe gaze. Implicatii

Lovitura dura pentru Romania: BEI, banca UE, nu va mai finanta din 2021 nici macar proiecte energetice pe gaze. Implicatii

Lovitura dura pentru Romania: BEI, banca UE, nu va mai finanta din 2021 nici macar proiecte energetice pe gaze. Implicatii

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) cel mai mare creditor institutional la nivel global, nu va mai finanta, din 2021, niciun proiect energetic care sa aiba legatura cu combustibilii fosili, potrivit publicatiei Politico, si, mai mult, BEI va solicita si altor creditori sa faca acelati lucru. Implicatiile pentru România sunt profunde.

Decizia inseamna ca BEI, care este vazuta drept banca Uniunii Europene, nu va mai finanta nici macar proiecte energetice care au legatura cu gazele naturale, sursa care era vazuta drept  combustibilul de tranzitie catre o economie cu emisii zero, fiind un combustibil mult mai curat.

Decizia a foast luata joi noaptea in Luxermburg, dupa o intalnire a board-ului bancii care a durat toata ziua, in ciuda opozitiei a trei tari: Ungaria, Polonia si Romania, potrivit a doua surse citate de Politico. Cel mai important, Germania, care pana acum a sustinut cauza gazelor, si-a schimbat pozitia si a votat pentru aceasta schimbare. Propunerea de a nu se mai finanta niciun proiect din zona combusitibililor fosili a primit 20 de voturi (reprezentand 90% din capitalul BEI), sase tari s-au abtinut, iar trei, printre care si Romania, s-au opus.

BEI se asteapta ca aceasta politica sa fie impartasita si de alti creditori internationali.

De ce e importanta decizia BEI si de ce loveste crunt Romania

In primul rand faptul ca BEI finanteaza un proiect energetic ofera, in general, doua mari avantaje. Primul este legat de costurile mai mici si al doilea de influenta sa: un proiect cofinantat de BERD este mai usor de finantat si de ceilalti creditori privati. Dar, in plus, pentru Romania este vorba de mult mai mult.

BEI face evaluarea proiectelor energetice trimise de toate statele membre Comisiei Europene pentru a obtine finantare din Fondul de Dezvoltare al Comisiei Europene (mecanism cunoscut ca 10d, pentru ca acolo apare in directiva EU-ETS), un fond la care se strang banii de la toti poluatorii din statele membre, si din care, apoi, BEI decide ce proiecte pot fi finantate. Un fond la care Romania spera mult.

Potrivit unor surse din piata romaneasca de energie, Romania ar putea beneficia de circa 6 miliarde de euro pentru a se finanta proiecte din acest fond. Cum BEI a spus “stop”, oricarui proiect legat de combustibilii fosili, Romaniei nu i se va mai aproba, din 2021, niciun proiect legat de utilizarea gazelor, adica exact ce spera tara noastra sa utilizeze pentru a revigora sectorul energetic si a creste independenta energetica a tarii.

Detalii, pe Economica

luni, 18 noiembrie 2019, 315 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile