Marea Neagra a atenuat declinul productiei Petrom in acest an
Productia de petrol si gaze a Petrom continua sa scada, daca raportam cifrele din primele noua luni ale acestui an cu cele din aceeasi perioada din 2017. Declinul productiei de hidrocarburi s-a mai atenuat, iar cauza este tot Marea Neagra, zona din care opinia publica din România spera ca va veni în viitorul apropiat independenta energetica a tarii.
Petrom a amanat decizia finala de investitie pentru extractia rezervelor de gaze din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra, din cauza modificarilor din legea offshore, care necesita timp suplimentar de analiza, dar tot platoul continental al Marii Negre a avut, chiar si asa, o contibutie semnificativa la diminuarea declinului productiei de hidtrocarburi.
Potrivit datelor raportate de companie, productia de hidrocarburi a Petrom a fost, pe primele noua luni din an, de 161.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi, in scadere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Insa, daca se compara rezultatele la trimestru, se observa ca in trimestru trei al acestui an, productia a fost identica cu cea din al doilea trimestru: 160.000 bep/zi.
"In Romania, productia zilnica de hidrocarburi a fost de 153,3 mii bep/zi, iar productia totala a insumat 14,1 mil bep. Productia de titei si condensat in Romania a fost de 6,22 mil bbl, la acelasi nivel cu T3/17, intrucat declinul natural si efectele vanzarii zacamintelor marginale au fost aproape contrabalansate de productia din sonde noi si reparatii capitale. Productia de gaze naturale in Romania a scazut cu 6%, la 7,88 mil bep (T3/17: 8,41 mil bep), din cauza declinului natural in principalele zacaminte (Totea Deep si Lebada Est)" scrie in raportul companiei.Inca nu se poate sti daca situatia din T3 2018 este conjuncturala sau este o tendinta care ar putea schimba tendinta de declin natural, dar la acest rezultat a contribuit Marea Neagra, zona pe care Petrom exploateaza de 38 de ani.Asta pentru ca, in luna august, a intrat in functiune o noua sonda de extractie din Marea Neagra, cu o tehnologie care este o premiera in Romania. Compania a inceput productia la o noua sonda, LVO7, forata pe zacamantul Lebada Vest din Marea Neagra, prima sonda multilaterala forata in Romania.
Detalii, pe Economica