Marii dezvoltatori imobiliari straini se specializeaza, in vreme ce romanii se extind
Strategia dezvoltatorilor imobiliari cu capital românesc difera de cea a celor cu capital strain. Astfel, în vreme ce românii par a-si extinde activitatea pe mai multe sectoare ale pietei, precum One United, prezent în initial în rezidential, apoi în office si acum în industrial, dezvoltatorii cu capital strain, precum NEPI Rockcastle sau Globalworth, se concentreaza pe un singur sector, maximum doua, respectiv retail si office.
E drept, One United are companii cu structuri diferite ale actionariatului, dar pastreaza brandul One, care face grupul sa para o singura companie. One United a dezvoltat 188 de apartamente si are in constructie alte 340, dar, intre timp, a cumparat cladirea de birouri North Gate, dezvolta turnul office One Tower in Floreasca si a mai achizitionat si o cladire de birouri de pste 11.000 mp in zona Victoriei de la Immofinanz.
„Cred ca dezvoltatorii locali isi cauta inca o piata clara. Miscarile sunt in general de la rezidential la office. Rezidentialul este dificil, pe cand zona de office asigura suprafete mari facute la acelasi standard (fit-out-ul e discutat ulterior), volume mari, exit relativ usor si cumparatori/chiriasi profesionisti, atata vreme cat ai temele facute bine. In rezidential, profitul pare mare, dar sunt tranzactii mici (1-5 apartamente), spatiile trebuie personalizate, iar decizii de personalizare ale cumparatorilor creeaza uneori probleme in managementul de executie, cumparatorii sunt mai putin informati decat in zona de office, iar piata este mai putin stabila decat cea de office. Din perspectiva asta, zona de office pare interesanta, dar si in acest caz cumparatorul/chiriasul mai profesionist poate creea probleme dezvoltatorului. In acelasi timp, in rezidential se intampla rar ca un dezvoltator sa plateasca penalizari de intarziere (cumparatorul are putere mica de negociere), pe cand in zona de office intarzierea costa mult. In zona de specificatii, multe proiecte rezidentiale au specificatii tehnice extrem de laxe prin care nu se garanteaza mai nimic privind produsul final, pe cand in zona de birouri chiriasii stiu mult mai bine ce doresc”, sustine Viorel Opait, Business Development Director al consultantului imobiliar JLL Romania.
Potrivit oficialului JLL, o parte din banii din rezidential se muta in zona de birouri.
Detalii, pe Economica