Medicamentele ieftinite lasa pacientii fara tratament si sufoca industria farma
Peste1.300 de medicamente scoase din farmacii, alte 1.000 pe cale de disparitie, circa 1.000 de concedieri, investitii de 50 milioane de euro anulate si fabrici inchise sunt consecintele deciziilor guvernului - reducerea preturilor medicamentelor compensate si cresterea taxei clawback.
Faptul ca tot mai multe medicamente nu se mai gasesc pe piata nu este o noutate. Peste 1.300 medicamente au disparut în ultimii ani, potrivit reprezentantilor industriei farmaceutice. La fel cum nu reprezinta o noutate faptul ca acesta este efectul unei intentii guvernamentale care, desi este buna în teorie, având ca scop scaderea preturilor pentru pacienti, s-a dovedit nefericita în practica. Reglementarile statului i-au lovit deopotriva atât pe producatorii de medicamente generice, cât si pe cei de medicamente inovatoare, întreaga industrie farmaceutica din România fiind afectata.
Industria medicamentelor nu functioneaza exclusiv dupa regulile economiei de piata pentru ca, în primul rând, preturile sunt reglementate de stat. Apoi, o ieftinire nu se compenseaza automat cu o crestere a vânzarilor, în conditiile în care medicamentele sunt necesare doar pentru tratamentul unor afectiuni.
Detalii, pe Capital