Metroul spre Otopeni si spatiile de co-working, pariurile de sute de milioane de euro ale dezvoltatorilor de cladiri de birouri din Bucuresti
Desi sunt cele mai cautate zone de catre companii pentru sedii, Barbu Vacarescu si Dimitrie Pompei sunt aglomerate, însa pe harta Bucurestiului se evidentiaza noi poli de dezvoltare. Multinationalele nu se mai uita la zonele care nu au metrou si cauta sa-si retina angajatii oferindu-le posibilitati de a lucra si din alte birouri.
Companiile care cauta noi birouri pe piata din Bucuresti nu prea au de unde alege. O parte din proiectele de birouri care au fost anuntate spre livrare pentru 2019 inregistreaza intarzieri, iar termenii de finalizare au fost impinsi spre anii 2020 si chiar 2022, spun specialistii companiei de consultanta imobiliara JLL. Rata mica de neocupare, de 8%, arata ca se gasesc cu greu spatii de birouri.
"Marea majoritate a spatiilor de birouri fiind deja pre-inchiriate, daca avem o cerere de 4.000-5.000 de mp pentru 2019 avem doar patru, cinci optiuni. Chiar daca piata merge bine din punctul de vedere al ocuparii, pe partea de livrari lucrurile au stagnat datorita intarzierilor cu autorizatiilor, cu tot procesul de a achizitiona si pregati un teren", spune Marius Scuta, seful departamentului de birouri din cadrul JLL.
Companiile nu se mai uita la orice cladire de birouri si unul dintre cele mai importante aspecte care primeaza in laurea unei decizii este apropierea de o statie de metrou. In acest context, este asteptata dezvoltarea a doua noi zone de birouri, cea de pe Bulevardul Expozitiei-Casa Presei si Tineretului-Timpuri Noi. Timpul petrecut de angajati pe drumul spre munca a devenit important pentru companii.
"Din discutiile cu clientii, acestia nu se uita la zonele fara metrou. Unde metroul nu exista si oamenii nu pot ajunge, este foarte dificil de luat o decizie pentru zona respectiva. Companiiile fac studii de trafic pentru a vedea exact in cat timp ajung angajatii lor la munca si cum ajung acolo, si asta din cauza competitiei de pe piata fortei de muncam, care este foarte mare. Si atunci, companiile nu-si permit sa-si mute oamenii intr-o zona in care nu ajung usor pentru ca se vor duce si vor lucra la alta coompanie, unde ajung mai usor", spune Maria Florea, head of office agency din cadrul JLL.
Pariul pe metroul de Otopeni
Una dintre noile zone unde vor fi livrate noi cladiri de birouri este Bulevardul Expozitiei - Piata Presei, acolo unde multi dezvoltatori au pariat pe realizarea liniei de metrou spre Otopeni. Investitorii au gasit aici terenuri disponibile si au cumparat, unul dupa altul, loturi pentru birouri, dar si pentru locuinte.
"Bineinteles, toata lumea pariaza pe metrou, dar stim ca focusul s-a diminuat, deci nu o sa mai fie finalizat pentru 2020. Acolo unde este metrou, va fi mai usor, unde nu exista si se asteapta, e doar un pariu, care poate sa functioneze sau nu, vom vedea peste trei, patru, cinci ani", mai spune Marius Scuta.
Detalii, pe Economica