MFP vireaza 6,12 milioane de dolari pentru aderarea la Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura
Ministerul Finantelor Publice (MFP) urmeaza sa vireze, în acest an, 6,12 milioane de dolari pentru aderarea României la Banca Asiatica pentru Investitii în Infrastructura (AIIB), se arata într-un proiect de lege publicat pe site-ul institutiei.
'In baza memorandumului aprobat de Guvernul Romaniei, in data de 21 februarie 2017, a fost transmisa de catre ministrul Finantelor Publice scrisoarea prin care s-a solicitat admiterea Romaniei ca membru in cadrul institutiei si prin care au fost acceptate conditiile financiare propuse. Astfel, s-a agreat subscrierea de catre Romania a 1.530 de actiuni, reprezentand o valoare totala a capitalului de 153 milioane dolari SUA, din care 30,6 milioane dolari SUA capital varsat, platibil in cinci transe anuale egale', se arata in expunerea de motive.
Prima transa anuala va fi achitata la momentul sau inainte de data depunerii instrumentului de acceptare a Acordului de infiintare, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2018.
'Se are in vedere plata prin virament in decursul anului 2018 a primei transe in suma de 6,12 milioane dolari SUA echivalent al sumei de 24.847.200 lei, platibili in dolari SUA', informeaza MFP.
Sursa de finantare a contributiei Romaniei la capitalul AIIB, in valoare totala de 30,6 milioane dolari SUA, este bugetul MFP, cu incadrare in prevederile bugetare aprobate si in plafonul de cheltuieli stabilit pentru anul 2018. Conform metodologiei ESA, contributia Romaniei la capitalul AIIB nu influenteaza deficitul bugetului general consolidat sau datoria publica a Romaniei (conform Eurostat). Singura influenta directa se poate manifesta asupra deficitului bugetului de stat in termeni de fluxuri de numerar, majorand necesarul de finantare a acestui deficit.
Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura este o institutie financiara internationala cu sediul la Beijing, China, avand ca obiectiv promovarea interconectarii si integrarii economice in regiunea Asiei, concentrandu-se pe dezvoltarea infrastructurii si a altor sectoare productive, inclusiv energie, transport si telecomunicatii, infrastructura rurala si dezvoltarea agriculturii, alimentare cu apa si canalizare, protectia mediului, dezvoltarea urbana si logistica etc.
Detalii, pe Economica