Ministerul Finantelor se joaca de-a schimbarea la CEC: ultima nominalizare in conducere, retrasa chiar cand BNR se pregatea sa aprobe dosarul
Actionarul majoritar al CEC Bank, Ministerul Finantelor, pare sa nu reuseasca în niciun chip sa schimbe membrii din boardul CEC Bank, desi a încercat acest lucru în repetate rânduri. Ultima încercare a fost si ea sortita esecului, cererea de numire a lui Jean Andronie pe functia de prim-vicepresedinte CEC Bank fiind retrasa de Ministerul Finantelor chiar în momentul în care BNR se pregatea sa aprobe dosarul.
Cel mai lung serial din istoria CEC Bank este departe de a se fi incheiat. Actionarul majoritar al bancii, Ministerul Finantelor, a incercat in repetate randuri sa schimbe presedintele sau macar unii membri din Consiliul de Administratie al CEC Bank. De fiecare data, insa, lucrurile nu au iesit cum le planuise ministerul. Acum, candidatura lui Jean Andronie pe postul ocupat de Andrei Stamatian, actual prim vicepresedinte al CEC Bank, chiar daca acceptata de BNR in proportie de 99%, a fost retrasa saptamana trecuta de catre actionarul majoritar al bancii.
Radu Gratian Ghetea are madatul prelungit oficial de noul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, la inceputul lui martie, pentru inca trei luni, pana in iunie. Neoficial, presedintele CEC Bank poate ramane in aceeasi functie (prin dispense succesive acordate de BNR) pana in 2019, luna mai, data la care expira si mandatul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Mandatul Comitetului Executiv al bancii de stat expira odata cu cel al presedintelui, iar in cazul lor nu este nevoie de o prelungire periodica, asa cum este cazul presedintelui.
Pana acum cel putin trei nume au fost vehiculate pentru sefia CEC Bank, insa niciunul nu a avut castig de cauza. De ce niste posturi de conducere atat de dorite intr-o banca de stat nu ajung in zona de influenta a PSD? Multi spun ca in spate ar fi Mugur Isarescu si echipa sa, care ar tine in brate actual conducere a CEC Bank. Altii indica raportul de audit financiar neasumat de KPMG, care ar presupune majorarea capitalului social al CEC cu 100 pana la 200 de milioane de euro. Si, in cele din urma, ar putea exista clauze contractuale ale mandatului lui Radu Gratian Ghetea si al boardului bancii, care ar obliga statul la plata unor daune echivalente cu necesarul majorarii capitalului social al CEC Bank.
Detalii, pe Economica