Home / Stiri financiare / Ministrul finantelor: Sunt doua-trei influente externe care au dus la cresterea euro, dar si evolutii interne

Ministrul finantelor: Sunt doua-trei influente externe care au dus la cresterea euro, dar si evolutii interne

Ministrul finantelor: Sunt doua-trei influente externe care au dus la cresterea euro, dar si evolutii interne

Ministrul finantelor publice, Stefan Viorel, a declarat joi la Galati, într-o conferinta de presa, ca doua-trei influente externe au dus la cresterea euro în defavoarea leului, dar si câteva elemente interne. 

p>El a precizat ca factorii care au influentat evolutia euro si implicit deprecierea leului sunt politica administratiei Trump, perspectivele Uniunii Europene, Brexitul, comentariile despre stabilitatea tarii, dar si politica Bancii Nationale.

,,Sunt doua-trei influente externe care sunt vizibile, mediile financiare le stiu, le asteapta, nu e o noutate. Deci, politica expansionista a administratiei Trump, noua politica a Trezoreriei Americane de crestere a dobanzilor la dolar genereaza un impact asupra evolutiei euro si a tot ceea ce este legat de euro, inclusiv leul si toate valutele din jur. Pe de alta parte, e vorba despre un proces de inflatie pe care il sesizam la nivel de Uniune Europeana, iar ca ciudatenie a ajuns leul sa fie cu inflatie mai mica decat euro, dar acesta nu poate fi termen lung si atunci se propaga si asupra leului. De asemenea, discutiile despre perspectiva Uniunii Europene, Brexitul, completeaza tabloul factorilor externi, la care asi adauga evolutiile din economia interna, comentariile in legatura cu stabilitatea politica economica, bugetara, ar putea si acestea sa fie o cauza. Dar, pe de alta parte, eu cred ca este un test pe care fie speculatorii il fac pe piata imobiliara, fie poate chiar Banca Nationala incearca sa testeze limita de suportabilitate si devalorizarea se va corecta intr-un timp foarte scurt de timp. Daca ne uitam in spate, si in ianuarie a fost o perioada de aproximativ trei zile cand leul a fost foarte volatil, dar si-a revenit. Cert este ca economia romaneasca este o destinatie interesanta pentru investitorii financiari, la fiecare emisiune de obligatiuni a statului roman exista suprasubscriere, randamentele sunt competitive, deci nu avem motive de ingrijorare. Sunt evolutii normale intr-o economie caracterizata prin risc', a afirmat ministrul Stefan Viorel.

 

Detalii, pe Economica

vineri, 10 martie 2017, 343 afisari

Curs BNR joi, 28 noiembrie 2024

1 EUR4.9769 RON
1 USD 4.7199 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7800 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 16.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile