Ministrul Mediului: Planul National de Gestionare a Deseurilor a fost finalizat si va fi aprobat prin HG, saptamana viitoare
Planul National de Gestionare a Deseurilor (PNGD) a fost finalizat si urmeaza ca Hotarârea de Guvern care aproba acest document sa fie adoptata saptamâna viitoare, dupa care va fi înstiintata Comisia Europeana (CE) pe acest subiect, a declarat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite de buget-finante din Parlament, cu ocazia avizarii bugetului institutiei pe anul 2018.
'Conditionalitatea ex-ante pe deseuri ar fi trebuit sa fie indeplinita de Romania, dar din pacate ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, azi ministrul Mediului, a plecat de la guvernare, a venit altcineva in locul meu care fix a blocat Programul National de Gestionare a Deseurilor, iar din luna mai si pana astazi, practic noi tocmai am reusit sa-l scriem. Astazi (joi, 14 decembrie 2017, n.r.) a iesit din Guvern catre ministerele avizatoare Planul National de Gestionare a Deseurilor. Astazi i-am informat pe colegii mei la sedinta de Guvern si am suportul tuturor ca saptamana viitoare sa aprobam HG-ul de aprobare a acestui Plan, care inseamna si conditionalitate ex-ante. O alta procedura de infringement pentru care am fost trimisi in judecata la Comisia Europeana si pentru care am plati pe zi de intarziere intre 2.000 si 110.000 de euro. Dar pentru ca Ministerul Mediului, prin ministrul Mediului, reuseste sa finalizeze Planul National de Management si Guvernul sa-l aprobe si conditionalitatea ex-ante va fi indeplinita si vom notifica Comisia Europeana, vom termina procesul. Prin Planul National de Gestionare a Deseurilor vom lansa de la 1 ianuarie si constientizarea si informarea privind colectarea selectiva, astfel incat cei care colecteaza deseuri sa nu se mai duca la asa-zisele depozite de gunoi, ci sa putem sa reciclam in totalitatea produsele si la groapa sa ducem decat deseul umed si noi sa ne pastram resursele naturale', a spus Gavrilescu.
Referitor la penalizarea pentru emisiile de carbon depasite, ministrul de resort a precizat ca nu poate fi o taxa sau altceva, gen certificat de emisii, prinsa in bugetul Ministerul Mediului, ci face parte din bugetul Administratiei Fondului de Mediu, care este o institutie ce se autofinanteaza'. 'Pentru lucrul acesta, exista un grup de lucru infiintat nu numai la Ministerul Mediului, ci si la Ministerul Finantelor Publice, Registrul Auto Roman si Ministerul Justitiei. Vrem sa vedem exact care sunt masinile care se inscriu in Romania', a spus ministrul Mediului, in cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate.
Detalii, pe Economica