Home / Stiri financiare / Mirajul IT din Romania: Chiar daca salariile au crescut in ultimii ani, sunt inca sub jumatate fata de Germania

Mirajul IT din Romania: Chiar daca salariile au crescut in ultimii ani, sunt inca sub jumatate fata de Germania

Mirajul IT din Romania: Chiar daca salariile au crescut in ultimii ani, sunt inca sub jumatate fata de Germania

Salariile din sectorul IT au crescut cu 11,5% începând cu anul 2013, însa acestea se afla înca la un nivel cu peste 50% mai mici decât cele din Germania, potrivit unui raport întocmit de  AVentures Capital, Aventis Capital si Capital Times. În sectorul IT activeaza 65 de companii cu peste 50 de angajati care genereaza venituri de 648 milioane de dolari. Industria angreneaza 185.000 de specialisti si dispune de 15 institutii de învatamânt de profil.

Raportul intitulat "Dezvoltarea software in Ucraina, Polonia, Belarus si Romania" sustine ca dezvoltarea sectorului serviciilor IT globale depinde in mare masura de talentele locale si ca in prezent exista un decalaj intre grupul de dezvoltatori necesar si cel disponibil.

Cu toate acestea, cele patru tari care fac obiectul raportului sunt toate in masura sa remedieze acest decalaj la nivel global. In timp ce Ucraina, Belarus, Polonia si Romania prezinta o fractiune a pietei de dezvoltare a software-ului chinez sau indian, ele constituie un punct extrem de competitiv, exportand in 2018 servicii in valoare de 13 miliarde de dolari.

Raportul analizeaza peste 700 de companii care opereaza in cele patru tari. Piata de servicii IT si de cercetare si dezvoltare software (R&D) din aceste tari creste de 4-5 ori mai rapid decat media globala (20-25% anual fata de media globala de cinci procente), SUA si UE fiind pietele principale si gazduieste peste 560.000 de profesionisti IT, cu peste 200 de universitati si peste 60.000 de specialisti IT absolvind in fiecare an.

"Executia si inovatia proiectelor de dezvoltare software de succes au radacini in talentul oamenilor, iar gasirea unui mare talent ramane una dintre cele mai mari provocari ale industriei. Lucrul cu echipele la distanta si construirea unor culturi puternice pe tot globul imputerniceste companiile de dezvoltare de software sa fie eficiente. Regiunea CEE este fertila in ceea ce priveste profesionistii de inalta tehnologie. Piata de outsourcing se afla intr-o crestere constanta si va continua sa ofere companiilor globale specialisti si sa stimuleze dezvoltarea ecosistemului tehnologic global", a explicat Yevgen Sysoyev, managing partner al AVentures.

Unde se pozitioneaza Romania

Cifra de afaceri in sectorul software si servicii IT din Romania a crescut cu 13,4% din 2014 pana in 2017 si se asteapta sa creasca la 15,3% in urmatorii ani, potrivit raportului. Dezvoltarea rapida a sectorului este determinata in principal de investitiile straine. Exista aproximativ 185.000 de specialisti angajati in sectorul IT&C din Romania. In timp ce salariile au crescut in medie cu 11,5%, ele sunt inca cu peste 50% mai mici decat cele din Germania.

"Specialistii IT romani care au competente in domeniul limbilor straine au sustinut si mai mult intrarea jucatorilor globali in tara, unde limba engleza este vorbita fluent de majoritatea oamenilor, iar franceza este cunoscuta de unul din patru absolventi de tehnologie IT. Acest lucru a dus la un aflux masiv de companii straine care isi infiinteaza companiile prin externalizare in Romania (organic sau prin achizitii) si a impiedicat cresterea actorilor locali datorita concurentei puternice pentru inginerii talentati", a spus Marcin Majewski, Managing Director la Aventis Capital.

Aceasta tendinta continua si in pofida dimensiunii limitate a industriei din Romania, piata de fuziuni si achizitii dominata de cumparatori straini arata un nivel in crestere a activitatii. Exista, totusi, cateva companii de succes inradacinate in Romania, care sunt deja vizibile la nivel global.

Oracle este cel mai mare angajator din industria de outsourcing si hub-uri de cercetare si dezvoltare in Romania, cu un numar de angajati in Romania, respectiv 4.000, urmata de HP (3.000), IBM, cu 2.650, GenPact (2.000) si Siemens, cu 1.700 de oameni. In top urmeaza Unicredit, cu 1.400, Microsoft, cu 1.100, Amazon si Deutsche Bank cu  cate 1.000, Wipro (600) si Adobe cu 480 de angajati.

Detalii, pe Economica

luni, 18 februarie 2019, 616 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile