Home / Stiri financiare / Moartea unei industrii. O fabrica cu o istorie de 65 de ani intra in faliment

Moartea unei industrii. O fabrica cu o istorie de 65 de ani intra in faliment

Moartea unei industrii. O fabrica cu o istorie de 65 de ani intra in faliment

Povestea celei mai vechi fabrici de jucarii din România se încheie cu un faliment. Aradeanca SA a lasat în urma datorii de 1,45 de milioane de lei si un gol pe o piata de 80 de milioane de euro, care va fi acoperit rapid de jucariile de import.

nca in faliment, dupa ce planul de reorganizare a fost respins de creditori. Compania, detinuta conform datelor Registrului Comertului de SIF Banat-Crisana (39,6% din actiuni), trei actionari PAS (40% dintre actiuni) si 1.203 de persoane fizice care au primit gratuit actiuni in urma procesului de privatizare in masa, isi gaseste astfel sfarsitul dupa o lunga perioada in care s-a confruntat cu probleme financiare, in conditiile in care, dupa cum spuneau reprezentantii companiei, detine 60% din piata de profil din Romania.

Inceputul sfarstitului

Pentru compania aradeana inceputul sfarsitului a fost luna mai 2012, cand a cerut instantei deschiderea procedurii insolventei. Motivatia a fost simpla-compania nu mai dispunea la acea vreme de suficiente fonduri banesti pentru plata datoriilor exigibile, in principal fata de furnizori, institutii bancare si bugetare, dupa cum reiese dintr-o raportare a companiei trimisa Bursei de Valori Bucuresti.

Conducerea a sperat insa ca societatea va continua sa produca, optand pentru intrarea in procedura reorganizarii conform unui plan de restructurare. Instanta a admis cererea si a dispus deschiderea procedurii generala de insolventa, numind ca lichidator judiciar provizoriu societatea Activ Grup IPURL. Un an mai tarziu, speranta ca la Aradeanca se vor mai produce papusile care au incantat generatii intregi s-a spulberat. "Creditorii nu au fost de acord cu planul de reorganizare", a explicat pentru ECONOMICA.NET Ioan Biris, reprezentantul administratorului judiciar Activ Grup. 

Tehnologie veche si angajati imbatraniti

Teoretic, avand in vedere ca societatea detine 60% din piata de profil din Romania, dupa cum se specifica in ultima raportare financiara, afacerile Aradeanca ar fi trebuit sa mearga bine. In hala de productie de la Arad dotata cu echipamente uzate in proportie de 50%, cei 28 de angajati "cu un nivel de pregatire scazut datorita mediei de varsta ridicata" produc jucarii si articole de gradina care isi gasesc cu greu cumparatorii. In 2011, conform ultimului raport financiar disponibil, Aradeanca a raportat o pierdere neta de peste 952.000 de lei la o cifra de afaceri de 846.549 de lei."Vanzarea pe piata interna este sezoniera, neexistand nicio perspectiva pentru vanzari pe termen mediu sau lung. Ne concureaza importatorii de jucarii care isi deschid reprezentante in Romania si care sunt prezenti in toate marile retele de magazine. De asemenea, exista o dependenta semnificativa  (a Aradeanca n.red) de retelele Auchan Romania, Dedeman, Cora, Ambient, etc. deoarece asigura aproximativ 70% din piata de desfacere.", motiveaza conducerea companiei declinul afacerii.


Detalii, pe Economica

joi, 28 martie 2013, 653 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile