Home / Stiri financiare / N-are nevoie Romania de bani? Bancile straine au retras 1,2 miliarde de euro, iar exodul va continua

N-are nevoie Romania de bani? Bancile straine au retras 1,2 miliarde de euro, iar exodul va continua

N-are nevoie Romania de bani? Bancile straine au retras 1,2 miliarde de euro, iar exodul va continua

20% din liniile de finantare ale bancilor din România s-au evaporat anul trecut. Bancile straine prezente au redus finantarea subsidiarelor de la noi cu 1,2 miliarde de euro. Potrivit Bancii Nationale, bancile mama îsi iau banii înapoi pentru ca nu au cui sa dea credite în România si au nevoie de ei pentru îmbunatatirea bilanturilor de acasa. Reducerea RMO din acest an lasa si mai multi bani pentru înapoierea liniilor de credit.

t.

Lichiditatea in sectorul bancar nu a fost o problema anul trecut, arata raportul BNR pe 2013. Banca centrala si-a reluat pozitia de debitor net in sistemul bancar si a intrat pe pierdere, in timp ce liniile de finantare de la bancile mama s-au redus cu 1,2 miliarde de euro – asta include liniile de finantare care au ajuns la scadenta si nu au fost reinnoite

Potrivit BNR, banii au plecat din Romania pentru ca bancile nu au gasit cerere eligibila pentru ei – in timp ce firmele se plang ca nu au acces la creditare -, dar si pentru ca actionarii straini au avut nevoie de ei acasa pentru imbunatatirea bilanturilor.

„Lichiditatea sectorului bancar romanesc a continuat sa se imbunatateasca in anul 2013, concluzie reflectata si de reducerea sumelor solicitate de banci in cadrul operatiunilor repo saptamanale initiate de banca centrala. Pe parcursul perioadei de referinta, sumele atrase de banci de la institutii financiare nerezidente (in special bancile-mama) s-au redus cu echivalentul a circa 1,2 miliarde euro. Contractia finantarii externe s-a datorat unui cumul de factori: (i) lipsa cererii eligibile de creditare; (ii) ajustarea bilanturilor grupurilor bancare europene in conditiile pregatirii pentru exercitiile de evaluare cuprinzatoare intreprinse de BCE, si (iii) necesitatea conformarii cu cerintele de lichiditate mai stringente prevazute de noul cadru de reglementare european", se arata in raportul BNR.

Detalii, pe Economica

joi, 03 iulie 2014, 241 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile