Ne luam adio de la euro? Trecerea Romaniei la moneda unica, tema pentru anul 2030
Românii vor sa treaca la euro si sunt încrezatori ca ar fi un pas pozitiv pentru tara. România este singurul stat UE al carei guvern mai are o tinta de adoptare a monedei euro - anul 2019 - în timp ce vecinii nostri au decis sa nu se grabeasca si sa-i lase mai întâi pe europeni sa-si puna zona în ordine, în contextul evenimentelor din Grecia. Economistii români de meserie, în frunte cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, ne transmit ca mai avem de lucru. Având în vedere toate acestea, e posibil sa mai asteptam trecerea la euro înca 10-15 ani.
Isarescu a sugerat, la inceputul lunii iulie, ca aderarea la eurozona ar putea dura cu 10 ani mai mult fata de tinta asumata oficial, 1 ianuarie 2019. Acum 10 zile, la un eveniment gazduit de BNR, guvernatorul revenea asupra acestei chestiuni:
"Cred ca aici avem doua probleme. Unu, sa nu ne indepartam de criteriile de convergenta si doi, in al doilea rand, sa fim foarte bine pregatiti cand intram, pentru ca experienta ultimilor ani, si nu numai experienta Greciei, pune sub semnul intrebarii un postulat care a existat inainte de criza, ca daca indeplinesti criteriile de convergenta nominala, intrarea in club te ajuta, duce la mai multa convergenta per se, prin faptul ca esti in club, ca exista o anumita solidaritate. Acest postulat este pus in prezent sub semnul intrebarii inclusiv datorita faptului ca pe datele ultimilor ani exista o divergenta intre tarile membre euro, mai ales intre flancul sudic si flancul nordic".
Detalii, pe Economica