Negocieri dure pe factura. ANRE taie la 5,66 % rentabilitatea distribuitorilor, firmele spun ca nu mai fac niciun profit si ca taie investitiile
ANRE vrea sa impuna o reducere a ratei de rentabilitate pentru cei patru distribuitori de energie (Enel, Electrica, CEZ si E.On) de 5,66% la investitiile vechi si 6,66% la cele noi, în urmatorii cinci ani, fortând o reducere a tarifului de distributie cu 10%, dubla fata de propunerea companiilor. Rata este de 7,7% acum. Distribuitorii au avertizat ca, daca ANRE îsi va mentine pozitia, consumatorii vor avea în medie o reducere de un leu pe luna la factura, dar investitiile în retele vor fi dramatic diminuate, în conditiile în care se va ajunge la o activitate care va avea, în varianta optimista, profit zero.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) vrea sa forteze o reducere abrupta a tarifelor de distributie a energiei electrice in urmatorul cadru de reglementare, si sa taie dramatic din rata de rentabilitate a operatorilor de distributie, in conditiile in care companiile enegetice, care oricum au venit cu propunerea de reducere a tarifelor, atrag atentia ca acest comportament nu le mai asigura niciun fel de profit care sa determine actionarii sa mai finanteze investitiile in retelele electrice din Romania.
Distributia de energie electrica este o activitate reglementata de stat si, acum, ANRE discuta cu cei patru distribuitori de energie (Enel, Electrica, CEZ si E.On) metodologia de stabilire a tarifelor pentru viitoarea perioada de reglementare: 2019-2023.
In vara, ANRE a lansat un proiect prin care propunea pentru viitoarea perioada o rata reglementata de rentabilitate (RRR) de doar 5,07%, in scadere cu 34% fata de nivelul actual de 7,7%. Distribuitorii au spus ca acest nivel este prea mic si nu asigura finantarea investitiilor.
Intr-o declaratie de presa ulterioara anuntului ANRE, Frank Hajdjinjak, directorul general al E.On Romania si presedinte al asociatiei furnizorilor de utilitati (ACUE), a spus ca reducerea la acest nivel nu mai asigura banii pentru investitiile in retele si ca procentul de 5,07% va fi negociat de distribuitori cu ANRE.
„Vrem doar sa scadem pretul, sau sa asiguram servicii mai bune? Daca vrem sa aducem retelele din Romania la nivelul celor din Europa, trebuie sa investim. Avem nevoie de stimulente ca sa investim. Daca doar reducem rata de rentabilitate, nu vom mai avea bani sa facem investitiile", a spus Hajdjinjak.El a spus ca un nivel de 7% ar fi satisfacator.
Detalii, pe Economica