Home / Stiri financiare / Nici o institutie nu stie, de fapt, cat de sigure si precise sunt termometrele obligatorii in multe locatii, in starea de alerta

Nici o institutie nu stie, de fapt, cat de sigure si precise sunt termometrele obligatorii in multe locatii, in starea de alerta

Nici o institutie nu stie, de fapt, cat de sigure si precise sunt termometrele obligatorii in multe locatii, in starea de alerta

Pe 17 iunie Guvernul a prelungit starea de alerta cu 30 de zile si a mentinut prevederile referitoare la obligativitatea masurarii temperaturii corporale la intrarea în magazine, scoli, muzee, cabinte dentare. Din 18 mai pâna acum, Guvernul nu a reglementat înca cerintele legale si tehnice pe care trebuie sa le respecte termometrele folosite la trajul epidemiologic din starea de alerta. Raspunsurile primite de Economica.net de la Institutul National de Sanatate Publica, Agentia Nationala a Medicamentului (ANMDMR) si Institutul National de Metrologie sunt, pe alocuri, contradictorii. Retinem din raspunsul ANMDMR ca termometrele care sunt prevazute cu marcajul CE sunt sigure spre a fi folosite, si din raspunsul Institutului National de Metrologie ca producatorii, importatorii si utilizatorii poarta întreaga raspundere privind calitatea acestor produse. De asemenea, termometrele pot fi supuse unor operatiuni de etalonare sau de evaluare a conformitatii dar numai la solicitarea utilizatorilor sau detinatorilor acestora.

Termometrele care trebuie folosite pe durata starii de alerta in triajul epidemiologic nu sunt inca reglementate printr-un act normativ specific, cu toate ca a trecut mai mult de o luna de cand am intrat in stare de alerta.

Lipsa unor reglementari clare si precise cu privire la conditiile, normele si cerintele tehnice pe care trebuie sa le respecte termometrele folosite in triajul epidemiologic in starea de alerta poate duce la folosirea unor dispozitive neconforme si la rezultate inexacte, chiar arbitrare uneori.

Va amintim ca accesul la locul de munca, in magazine, la dentist, in unitatile de invatamant, la muzeu si in saloane de infrumusetare este conditionat de masurarea temperaturii corporale cu termometru noncontact, care trebuie sa fie de maximum 37,3 grade Celsius. Guvernul a prelungit starea de alerta cu inca 30 de zile, incepand din 17 iunie, si a mentinut regula masurarea temperaturii cu termometru noncontact la intrarea in locatiile enumerate mai sus.

In acest context, Economica.net a intrebat Institutul National de Sanatate Publica (INSP), Agentia Nationala a Medicamentului si Institutul National de Metrologie care sunt cerintele tehnice si normele metrologice pe care trebuie sa le respecte termemetrele noncontact folosite in cadrul triajului epidemiologic, in starea de alerta.

Unele dintre raspunsurile primite de la aceste institutii sunt contradictorii, asa cum veti vedea, pe larg mai jos. Purtatorul de cuvant al INSP ne-a spus ca termometrele trebuie sa fie avizate de Agentia Nationala a Medicamentului (ANMDR). Oficialii ANMRD au raspuns pentru Economica.net ca nu avizeaza termometrele de pe piata romaneasca si ca ele trebuie sa aiba marcajul CE si sa respecte o norma de metrologie legala emisa de Biroul Roman de Metrologie Legala. Oficialii Instititului National de Metrologie au spus pentru Economica.net ca termomentrele noncontact folosite in starea de alerta nu se supun controlului metrologic legal."Producatorii, importatorii si utilizatorii poarta intreaga raspundere privind calitatea acestor produse. La solicitarea detinatorilor sau utilizatorilor, termometrele pot fi supuse unor operatiuni de etalonare sau de evaluare a conformitatii", au explicat pentru Economica.net oficialii Institutului National de Metrologie.

Detalii, pe Economica

luni, 22 iunie 2020, 283 afisari

Curs BNR joi, 21 noiembrie 2024

1 EUR4.9766 RON
1 USD 4.7317 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7900 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile