Nissan poarta discutii pentru a prelua participatia de 15% detinuta de statul francez la Renault
Constructorul auto francez Renault si partenerul japonez Nissan poarta discutii pentru o apropiere mai strânsa, urmând ca Nissan sa preia cea mai mare parte din pachetul de 15% din actiunile Renault detinut de statul francez, au declarat miercuri pentru Reuters mai multe surse din apropierea discutiilor.
Renault si Nissan au un parteneriat din 1999, in care Renault detine 44,3% din actiunile Nissan, in timp ce Nissan controleaza un pachet de 15% din actiunile Renault dar nu are drepturi de vot la constructorul francez.
Potrivit surselor citate de Reuters, cei doi producatori auto poarta discutii cu o serie de oficiali guvernamentali francezi cu privire la o serie de propuneri formulate de directorul general de la Renault-Nissan, Carlos Ghosn conform carora statul francez va renunta la influenta pe care o detine la Renault iar pe de alta parte constructorul francez va ceda controlul pe care il detine asupra Nissan.
Insa orice acord risca sa se confrunte cu obstacole semnificative, avand in vedere ca vanzarea intregii sau majoritatii actiunilor detinute de statul francez la Renault constituie un subiect sensibil in Franta. Pe langa diluarea sau pierderii influentei sale, Franta este ingrijorata si de impactul unei astfel de tranzactii asupra centrelor de tehnologie, locurilor de munca si veniturilor in cazul in care grupul Renault-Nissan si-ar muta cartierul general in alta parte.
Sursele au dezvaluit ca Renault este consiliat de BNP Paribas in timp ce Nissan este sfatuit de Nomura cu privire la acest proiect de vanzare de actiuni, care ar putea sa ia forma unei combinatii mai stranse Renault-Nissan sau sa constituie o etapa preliminara inaintea unei fuziuni. Carlos Ghosn a propus de asemenea o structura intermediara conform careia managementul firmelor Renault, Nissan si Mitsubishi Motors va fi supervizat de o fundatie olandeza, ca un preludiu la integrarea lor intr-un grup auto mondial cu sediul la Amsterdam, au precizat sursele.
Detalii, pe Economica