Home / Stiri financiare / Noile preturi reglementate la energie pentru populatie. De ce a reintrodus Guvernul piata reglementata prin OUG 114 si ce a pus ANRE in facturi

Noile preturi reglementate la energie pentru populatie. De ce a reintrodus Guvernul piata reglementata prin OUG 114 si ce a pus ANRE in facturi

Noile preturi reglementate la energie pentru populatie. De ce a reintrodus Guvernul piata reglementata prin OUG 114 si ce a pus ANRE in facturi

Noile preturi reglementate la electricitate, valabile de la 1 martie pentru tot anul sunt identice cu cele de acum, deci facturile populatiei nu vor scadea. De fapt, re-reglementarea pietei a fost necesara pentru ca, în aceasta perioada, statul a vrut sa nu se transfere în facturi preturile în crestere de pe piata de energie. ANRE a taiat din preturile producatorilor si a recunoscut furnizorilor o parte din costurile mari cu achizitia de energie mai scumpa din trecut, pe baza unui mecansim de reglementare care este contestat de toata piata.

Autoritatea de Reglementare avizeaza in aceste zile preturile finale care vor fi platite de populatie, in regim reglementat, de la 1 martie pana la finalul lunii decembrie, catre cei patru furnizori de ultima instanta (FUI).

Autoritatea nu a facut inca publice preturile, dar putem sa va oferim, pe baza unor documente obtinute de noi, care vor fi preturile pentru cei mai mari doi furnizori de ultima instanta, Enel si Electrica, cei care furnizeaza energie in regim reglementat clientilor casnici in sase dintre cele opt zone de retea. Cel mai probabil, mecanismul este identic pentru CEZ si E.On, iar asta ne permite sa formulam niste rationamente legate de necesitatea introducerii pietei reglementate, si de cine pierde sau castiga.

Iata preturile sunt pentru joasa tensiune, si nu contin contributia pentru cogenerare, accizele, certificatele verzi si TVA, componente care nu se schimba, valabile pentru perioada 1 martie 2019-31 decembrie 2019, pentru FUI Enel si Electrica

Enel Energie Muntenia: 416 lei/MWh

Enel Banat: 453 lei/MWh

Enel Dobrogea: 364 lei

Electrica Muntenia Nord: 470 lei/MWh

Electrica Transilvania Nord: 469 lei/MWh

Electrica Transilvania Sud: 458 lei/MWh

Prima observatie: preturile sunt identice sau aproape identice cu cele la care platesc acum energia electrica in regim reglementat cei circa 7 millioane de casnici care nu au trecut in reglementat.

Se pune asadar intrebarea: de ce a fost nevoie de intoarcerea la reglementat, in perioada 2019-2022, cand, dupa multi ani, Romania a trecut in 2018 la piata 100% libera, in conditiile in care factura populatiei nu scade?

Raspunsul scurt este: pentru ca preturile ar fi putut creste si mai mai mult, iar puterea politica a ales cea mai simpla solutie, pe care ANRE o transpune acum in metodologii, bulversand toata piata, dar protejand, cel putin teoretic, populatia.

Detalii, pe Economica

joi, 21 februarie 2019, 430 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile