Norme noi la legea RCA: pretul pentru soferii "buni" poate scadea cu pana la 50%, pentru cei "rai" poate creste cu pana la 200%
Luni, 3 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va publica pe site-ul propriu proiectul de Norme Metodologice privind aplicarea legii RCA 132/2017, care va intra în vigoare pe 12 iulie. Printre altele, noile norme vor schimba procentele de reducere/majorare de pret în cadrul sistemului Bonus/Malus. În plus, vor fi impuse criterii clare pentru diminuarea/cresterea valorii de piata a unui vehicul în caz de dauna totala.
Noua lege RCA, numarul 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, intra in vigoare din 12 iulie 2017. Surse din piata ne-au declarat ca proiectul de norme metodologice ce trebuie sa existe in 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii va fi pus in dezbatere publica saptamana viitoare.
Cea mai importanta clarificare pe care o vor aduce normele metodologice se refera la modificarea sistemului Bonus Malus aplicat asiguratilor cu polite RCA. In decembrie 2016, sistemul bonus-malus a fost redus la opt categorii de bonus si tot atatea de malus. Acest sistem a adus o inadvertenta in piata, permitand ca soferii care aveau mai multe daune sa aiba o mai mica penalitate de pret, iar cei fara daune un bonus insignifiant.
In prezent, atat pentru bonus cat si pentru malus, diferentele se opresc la 32% plus sau minus comparative cu prima standard de baza. Cele opt clase de bonus si opt de malus vor ramane in continuare, ce se modifica sunt procentele cu care pretul unei polite poate sa scada sau sa creasca in functie de comportamentul soferului in trafic. Astfel, noile norme metodologice permit o reducere cu maximum 50% a tarifului de baza al primei RCA pentru soferii fara accidente in trafic si o majorare cu pana la 200% a tarifului de baza al primei RCA pentru soferii cu mai multe clase de malus.
Detalii, pe Economica