Noua lege a pensiilor: ce se schimba la pensia de urmas
Proiectul noii legi a pensiilor, pus recent în dezbatere publica, introduce o prestatie pentru sotul supravietuitor care nu opteaza pentru pensia de urmas. Acest ajutor acordat de stat este 25% din pensia sotului decedat si va fi cumulat cu propria pensie. Proiectul de act normativ mai stabileste ca suma totala încasata de sotul supravietuitor din propria pensie si din ajutorul mentionat mai sus nu poate depasi 80% din salariul minim brut pe economie.
In continuare, Economica.net va prezinta pe larg ce prevede proiectul noii legi a pensiilor in privinta pensiei de urmas.
Sotul supravietuitor care nu opteaza pentru pensie de urmas poate beneficia, pe langa pensia proprie, de un ajutor lunar, daca la data solicitarii acestuia indeplineste urmatoarele conditii:
a realizat stagiul complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 pe care o gasiti in galeria foto a articolului; a implinit varsta standard de pensionare, prevazuta in anexa nr. 5; nu s-a recasatorit; durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani
Pensia de urmas : ajutorul lunar
Ajutorul lunar se calculeaza prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei sustinatorului decedat, aflat in plata sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitarii, dupa caz.
In cazul sotului supravietuitor care nu opteaza pentru pensie de urmas, cuantumul total al pensiei proprii si al ajutorului lunar primit din parte statului, despre care am scris mai sus, nu va trebuie sa depaseasca 80% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, se arata in proiectul noii legi a pensiilor publice.
Pensia de urmas : cui i se cuvine
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau daca indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
pana la varsta de 16 ani; daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani; pe toata durata invaliditatii, de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute mai sus.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
In cazul in care durata casatoriei a fost mai mica de 15 ani, dar de minimum 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Pensia de urmas pentru sotul invalid : durata casatoriei, cel putin un an
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale.
Detalii, pe Economica