Noul Cod Fiscal creste taxarea pentru micile afaceri
Impozitul pentru microintreprinderi va ramane 3% si in 2016. Grila diferentiata in functie de numarul salariatilor, propusa de guvern, care ar fi dus la o dublare a ratei efective de taxare, a fost respinsa in Parlament. Insa, PFA vor plati mai mult din cauza aplicarii tuturor contributiilor de asigurari, iar schimbarea sistemului de calcul al taxelor pe proprietate va insemna o crestere a poverii pentru persoanele fizice
Noul Cod Fiscal a fost votat de Parlament, dar nu a fost înca publicat în Monitorul Oficial. Pe lânga reducerile de taxe – TVA de 19%, impozit pe dividende de 5%, accize la carburanti cu 16-18% mai mici –, noua legislatie fiscala contine o serie de prevederi care vor afecta micile afaceri ale persoanelor fizice. Principalele noutati vizeaza contributiile de asigurari, care se vor aplica asupra tuturor veniturilor, si schimbarea sistemului de calcul al taxelor pe cladiri, care va fi în functie destinatie, rezidentiala sau nerezidentiala, în loc de statutul proprietarului, persoana fizica sau juridica.
Taxarea microîntreprinderilor
Propunerea guvernului de a taxa veniturile microîntreprinderilor în functie de numarul salariatilor cu 1% pentru cele cu peste doi salariati, 3% pentru cele cu un salariat si 3% plus 1.530 lei pentru cele fara salariati a fost eliminata de Parlament. Grila diferentiata ar fi dus, în conditiile obligatiei de a plati cel putin un salariu minim, la o rata efectiva de taxare de 4-5% pentru microîntreprinderi.
Detalii, pe Capital