Home / Stiri financiare / Nuclearelectrica cere acordul actionarilor pentru demararea proiectului reactoarelor 3 si 4 cu chinezii

Nuclearelectrica cere acordul actionarilor pentru demararea proiectului reactoarelor 3 si 4 cu chinezii

Nuclearelectrica cere acordul actionarilor pentru demararea proiectului reactoarelor 3 si 4 cu chinezii

Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (SNN) solicita acordul actionarilor pentru demararea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. 

Potrivit unui comunicat de presa al companiei, reprezentantii SNN cer introducerea pe ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare si Extraordinare a Actionarilor, stabilita pentru 10/11 aprilie 2019 a "aprobarii Acordului Investitorilor in forma preliminara cu privire la Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda incheiat intre China General Nuclear Power Corporation si CGN Central and Eastern Europe Investment (RO) CO.S.A. si Societatea Nationala Nuclearelectrica SA".

Solicitarea a venit din partea actionarului majoritar Ministerul Energiei.

Realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este estimata la cinci miliarde de euro, iar autoritatile analizeaza ce ajutoare de stat pot acorda investitorilor, printre care si posibilitatea de a vinde energia in afara bursei, se arata intr-un document intitulat „Strategia revizuita de continuare a proiectului unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda”, postat pe site-ul Nuclearelectrica si consultat de Agerpres.

Aceasta in conditiile in care, inca din 2009, producatorii sunt obligati sa vanda intreaga cantitate de energie pe bursa de profil, transparent si nediscriminatoriu, in urma scandalurilor din anii anteriori legate de faptul ca energia ieftina a ajuns in mainile unor „baieti destepti”.

"Se afla in analiza masuri precum: (i) posibilitatea contractarii, de catre societatea de proiect, a energiei electrice inainte de obtinerea licentei de producator, atat pe platforma OPCOM, cat si in afara acesteia si (ii) dezvoltarea unui mecanism de tip CfD (contracte pentru diferenta), model utilizat in cadrul reformei pietei de electricitate din Marea Britanie, care are in vedere sustinerea investitiilor din domeniul energetic in capacitati de productie cu emisii reduse de carbon", arata documentul citat.

In strategia privind acest proiect se mai vorbeste si despre "posibilitatea garantiei de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finantarii investitiilor mari de infrastructura energetica, care aduc plus valoare in plan economic si social, cu conditia respectarii legislatiei interne si europene privind ajutorul de stat si cu incadrarea in plafonul de garantii agreat cu organismele financiare internationale".

Realizarea proiectului presupune asigurarea de fonduri pentru investitii estimate la aproximativ 5 miliarde euro, fara activele deja existente in proprietatea Nuclearelectrica si a statului roman.

 

Detalii, pe Economica

marti, 26 martie 2019, 408 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile