Oameni versus roboti, in Romania. Piata muncii se transforma radical in urmatorul deceniu. Care sunt cei mai vulnerabili angajati
Automatizarea prin roboti si inteligenta artificiala (AI) va influenta pâna în 2030 peste o treime din locurile de munca din aproape toate tarile europene, iar România nu face exceptie. Unele joburi vor disparea, însa vor aparea altele noi la care înca nici nu ne gândim, potrivit firmei de consultanta Horváth & Partners Romania.
Conform estimarilor companiei, intre 40% si 50% dintre locurile de munca existente ar putea fi automatizate, fie integral, fie partial pana in 2030. In Romania, potentialul de automatizare al locurilor de munca este de aproximativ 50-60% din totalul acestora. Acest lucru nu inseamna ca vor disparea, ci ca pot fi schimbate.
Un job complet automatizabil este un job pentru care tehnologia se afla intr-o etapa de dezvoltare care sa ofere un substitut viabil pentru el (de exemplu, o masina fara sofer). Locurile de munca automatizate polarizate apar atunci cand tehnologia brevetelor a avut un anumit succes, dar se prevede ca aceste evolutii vor progresa spre o polarizare, angajatii umani fiind necesari acolo unde o interactiune personala are valoare reala si robotii fiind folositi acolo unde nu. De exemplu, personalul de servire poate fi inlocuit cu roboti in anumite unitati, dar este putin probabil sa inlocuiasca chelnerii care ofera o experienta in restaurantele de lux.
Angajarile vor creste in mare parte pentru ocupatii care necesita educatie superioara si cunostinte IT&C. Joburile cele mai afectate de catre robotizare si AI sunt joburi care implica sarcini de complexitate redusa, standardizate si care se repeta cu o frecventa mare. De exemplu: lucratorii din productie de pe liniile de asamblare, soferii si operatorii de unitati mobile, lucratorii din industria de minerit si cei din curatenie.
Detalii, pe Economica