Orasele din Romania unde apartamentele noi se vand ca painea calda
În doua orase din provincie, si nu în Bucuresti, apartamentele noi se vând ca pâinea calda. În Cluj-Napoca si Brasov, gradul de absorbtie a noilor apartamente îl depaseste pe cel din Capitala, se arata în cel mai recent studiu de piata al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker România.
Din totalul de locuinte livrate in marile orase, la Cluj-Napoca si la Brasov se inregistreaza cel mai mare grad de absorbtie. Si il depasesete pe cel din Bucuresti. Gradul de absorbtie este procentul de locuite care se cumpara din totalul celor construite in ultimul an.
Cluj-Napoca se afla pe locul doi, dupa regiunea Bucuresti-Ilfov, unde este cel mai ridicat salariu mediu, iar gradul de absorbtie al locuintelor finalizate in oras si imprejurimi se mentine la un nivel foarte ridicat, de peste 90%.
Si la Brasov situatia este asemanatoare.
"Nivelul de aborbtie al locuintelor finalizate anul anterior s-a ridicat la peste 90%, in acest moment mai fiind disponibile la vanzare mai putin de 100 de unitati locative finalizate. Ritmul bun de vanzari a fost inregistrat in contextul unei adaptari mai bune a ofertei la cererea existenta dar si ca urmare a unei cereri in crestere venite dinspre sectoarele de IT, industrie si segmentul automotive", se arata in studiul Coldwell Banker.
La Bucuresti, acolo unde este si cea mai mare piata imobiliara, gradul de absorbtie s-a mentinut la peste 80% pe durata executarii lucrarilor de constructie, in contextul in care fondurile disponibile pentru finantari prin Prima Casa s-au epuizat rapid anul anterior.
Majoritatea clujenilor cumpara apartamente noi cu banii jos
Anul trecut, dezvoltatorii s-au confruntat cu majorartea preturilor la materialele de constructie, dar si cu o lipsa a fortei de munca, ceea ce a dus la majorarea preturilor locuintelor. Daca la Bucuresti preturile apartamentelor noi au crescut cu circa 10%, la Cluj-Napoca s-a inregistrat cea mai mare crestere, de peste 15%, in contextul unei rate de absorbtie foarte ridicata.
Detalii, pe Economica