Paradoxul Romaniei: Suntem singura tara din UE unde pretul carnii la raft creste cand la fermier se ieftineste
Românii sunt singurii cetateni din UE care au mâncat, în a doua jumatate a anului trecut, carne mai scumpa decât în perioada similara a lui 2013. Aceasta în contextul în care, la producator, pretul a scazut în medie cu 9%.
Embargoul impus de Rusia pe piata carnii a dus anul trecut, la nivel european, la o scadere drastica a pretului carnii de la poarta fermei (in medie cu 9,2%), urmare a unui surplus pe piata. Trendul s-a vazut insa si in rafturile magazinelor, astfel ca majoritatea europenilor plateau la finele anului trecut, in medie, cu 0,3% mai putin decat in perioada similara a anului trecut. Cu exceptia romanilor insa, pentru care pretul a crescut in perioada iulie-decembrie cu 1%, in conditiile in care, la poarta fermei, preturile s-au redus cu 9,2%, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeana. Spre comparatie, in a doua jumatate a lui 2014, in Irlanda, preturile la raft s-au diminuat cu 2,7% ca urmare a unei reduceri medii de 7,5% la poarta fermei, in timp ce in Spania carnea s-a ieftinit cu 0,2%, datorita scaderii pretului la fermieri cu 16,7%.
Detalii, pe Economica