Parlamentul European a respins reforma drepturilor de autor in UE. Dupa prima batalie este 1-0 pentru alianta Google-Facebook-Apple-Amazon
Parlamentul European a respins joi o reforma controversata privind drepturile de autor în Uniunea Europeana, un text sustinut puternic de creatori, artisti, editori de presa, dar caruia i se opuneau giganti ai internetului si militanti pentru libertatea internetului, transmit AFP si Reuters.
Din cei 627 de eurodeputati prezenti in hemiciclul de la Strasbourg, 318 au votat impotriva textului, 278 au fost pentru, iar 31 s-au abtinut de la vot.
Votul de joi inseamna ca Parlamentul European nu poate incepe deocamdata negocieri privind aceasta reforma cu statele membre si cu Comisia Europeana.
Textul urmeaza sa fie rediscutat in PE, dupa care va fi supus ulterior unui nou vot in sesiunea plenara din septembrie.
'Votul de astazi reprezinta o victorie pentru democratie', a salutat EDiMA, grupul de presiune care reuneste asa-numitul GAFA (Google, Apple, Facebook si Amazon) si alte nume mari din IT.
Un lobby foarte puternic a inconjurat de mai multe luni aceasta reforma, care i-a opus pe creatori de continuturi din toata lumea - din cinematografie, presa ori muzica, precum recent Paul McCartney -, favorabili textului, gigantilor internetului si militantilor pentru libertatea internetului.
Obiectivul principal al reformei, propusa de Comisia Europeana in septembrie 2016, era de a moderniza legislatia in materie de drepturi de autor in epoca revolutiei digitale, precedentele prevederi datand din 2001.
Ideea era de a obliga platformele, precum Youtube, sa-i remunereze mai bine pe creatorii de continut, dar si sa le responsabilizeze juridic pentru continuturile postate de utilizatorii lor.
Directiva prevedea de asemenea crearea unui nou 'drept conex' pentru editorii de presa, care sa permita ziarelor, revistelor, dar si agentiilor de presa sa fie remunerate pentru reutilizarea online a productiilor lor.
Detalii, pe Economica