Home / Stiri financiare / PE a adoptat o lege pentru reducerea emisiilor de CO2. Romania, derogare de la interdictia de modernizare a incalzirii centralizate pe carbon

PE a adoptat o lege pentru reducerea emisiilor de CO2. Romania, derogare de la interdictia de modernizare a incalzirii centralizate pe carbon

PE a adoptat o lege pentru reducerea emisiilor de CO2. Romania, derogare de la interdictia de modernizare a incalzirii centralizate pe carbon

Parlamentul European a adoptat marti, în sesiune plenara la Strasbourg, o lege pentru reducerea emisiilor de CO2 din industrie în Uniunea Europeana, pentru a începe implementarea angajamentelor din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice, România si Bulgaria primind o derogare de la interdictia de a folosi un fond nou creat din schema UE de comercializare a emisiilor pentru a moderniza sistemele centralizate de încalzire cu combustibil fosil.

Noua lege, agreata deja informal cu ministrii din UE, va accelera retragerea certificatelor de emisii aflate pe 'piata de carbon' din sistemul UE de comercializare a emisiilor (ETS), care acopera aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de sera din UE, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

Legea prevede o crestere a reducerii anuale a certificatelor pentru emisii de carbon tranzactionabile plasate pe piata cu 2,2% din 2021, comparativ cu 1,74% cum este planificat acum. Acest factor va fi analizat permanent pentru a putea evalua cresterea lui cel mai devreme pana in 2024.

De asemenea, legea prevede dublarea capacitatii rezervei de stabilitate a pietei ETS pentru a elimina certificatele aflate in exces pe piata: cand aceasta rezerva se va activa, va absorbi pana la 24% din certificatele aflate in surplus, in fiecare an de tranzactii din primii patru, crescand pretul acestora si oferind motive suplimentare de reducere a emisiilor.

In acelasi timp, conform noii legislatii, vor fi create doua fonduri pentru cresterea inovatiei si incurajarea tranzitiei la o economie bazata doar intr-o mica masura pe carbon.

Un fond de modernizare va ajuta la actualizarea sistemelor energetice din statele membre ale UE cu venituri mici. Eurodeputatii au intarit regulile de finantare, astfel incat fondul sa nu poata fi utilizat pentru proiecte implicand carbune, cu exceptia incalzirii centralizate in cele mai sarace state membre - state cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 30% din media UE in 2013.

De aceasta derogare vor beneficia, prin urmare, Romania si Bulgaria, care vor avea voie sa foloseasca acest fond pentru modernizarea instalatiilor care produc electricitate pe baza de carbune, in perioada 2021-2030, faza a 4-a a ETS.

Insa daca cele doua state vor utiliza acest fond pentru a-si moderniza sistemele bazate pe combustibili fosili, vor fi obligate sa foloseasca un numar echivalent de certificate gratuite pentru investitii in surse de energie de alt tip.

Un alt fond va fi pentru inovatii si va oferi sprijin financiar pentru energiile regenerabile, captarea si inmagazinarea carbonului si proiectele de inovatie in domeniul energiei bazate intr-o mica masura pe carbon.


Detalii, pe Economica

miercuri, 07 februarie 2018, 342 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 18.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile