Pentru vanzarea Bancii Romanesti se lucreaza la lista scurta, tranzactia trebuie terminata pana la sfarsitul anului. Care sunt bancile interesate
S-a finalizat lista scurta a pretendentilor Bancii Românesti, iar acum începe procesul de due diligence. Daca Eximbank are nevoie acuta de o licenta bancara, Intesa Sanpaolo Bank a declarat recent prin oficialii sai ca îsi doreste o crestere organica în România, chiar daca se uita si la oportunitati, J.C. Flowers si Patria Bank au nevoie de noi achizitii pentru a atinge o cota de piata semnificativa pentru pastrarea statutului de banca universala. Surse din banca centrala spun ca pâna la sfârsitul anului vânzarea Bancii Românesti ar trebui sa se îndrepte spre finalizare.
La inceputul lunii septembrie, National Bank of Greece a scos din nou la vanzarea Banca Romaneasca, dupa ce BNR a respins achizitionarea acesteia de catre OTP Bank. Pana pe 24 septembrie au fost depuse oferte neangajante ale potentialilor cumparatori, iar, dupa cum sustin surse din sistemul bancar, din 23 octombrie se perfecteaza lista scurta a cumparatorilor care vor avea acces la raportul de due diligence care este in curs de realizare.
Cei patru investitori care si-au manifestat intentia de a cumpara Banca Romaneasca, sunt potrivit unor surse din mediul bancar, fondul american de investitii J.C. Flowers, care a finalizat deja achizitia unei alte banci grecesti, Piraeus Bank, ce se va transforma pana la sfarsitul anului in First Bank, fondul de investitii Axxess Capital, care a finalizat acum un an fuziunea Patria Bank cu Carpatica, Intesa Sanpaolo Bank si Eximbank.
Intesa Sanpaolo Bank a declarat recent ca isi doreste sa ramana in Romania pe termen lung, dar ca vizeaza o crestere organica, chiar daca se uita si la oportunitatile din piata. Eximbank lucreaza inca din vara la modificarea startutului bancii pentru a-si putea permite cumpararea unei licente bancare care sa-i dea dreptul sa intre pe zona de retail si, implicit, sa cumpere Banca Romaneasca.
Patria Bank si J.C. Flowers par a fi cei mai angrenati in lupta pentru preluarea bancii grecesti. Totusi, J.C. Flowers este fondul american de investitii care vrea de multi ani sa intre pe piata romaneasca, iar dupa preluarea Piraeus Bank si-a exprimat intentia de a deveni o banca puternica in Romania pentru ca, in patru cinci ani, sa incerce sa devina o banca regional puternica. Probabil saptamana viitoare se va cunoaste exact investitorul cu care se vor purta negocierile pentru cumpararea Bancii Romanesti. Surse din banca centrala spun ca pana la sfarsitul anului trebuie sa avem si finalizarea acestui deal.
Detalii, pe Economica