Home / Stiri financiare / Petrolul s-a scumpit cu peste 50% in ultimele sase luni. Benzina si motorina se tin dupa el, "ajutate" si de taxele mai mari

Petrolul s-a scumpit cu peste 50% in ultimele sase luni. Benzina si motorina se tin dupa el, "ajutate" si de taxele mai mari

Petrolul s-a scumpit cu peste 50% in ultimele sase luni. Benzina si motorina se tin dupa el,

Urmeaza noi scumpiri ale benzinei si motorinei la pompa? Pretul petrolului a crescut cu 50% în ultimele sase luni si a atins pragul psihilogic de 70 de dolari pe baril, iar tendinta s-ar putea mentine cel putin în primul trimestru al anului. Motorina este deja cu aproape un leu pe litru mai scumpa decât asta-vara, scumpire determinata în principal de cresterea accizei la carburanti.

Cotatiile internationale ale petrolului au atins, in ultimele saptamani cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani, de la sfarsitul anului 2014, sustinute de perspectiva unei cereri mai ridicate si de tensiunile geopolitice.

Pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a crescut cu 56% de la minima anului trecut, de 44,82 dolari pe baril, atinsa in luna iunie, si a atins 70 de dolari pe baril luni, 15 ianuarie. De la inceputul acestui an, petrolul s-a scumpit cu 13%.

Vesti proaste pentru soferi, au titrat publicatiile internationale, fiind asteptate in acest an scumpiri ale benzinei si motorinei la pompa, chiar daca in Europa pretul este dictat in proportie mai mare de taxe si accize decat de cheltuielile cu materia prima.

Soferii romani au fost obligati sa suporte, mai ales in ultima parte a anului trecut, impactul dublu al cresterii preturilor la petrol, dar si al cresterii taxelor. Un plin de motorina de 50 de litri este acum cu 47 de lei mai scump decat acum sase luni, potrivit estimarilor ECONOMICA.NET bazate pe preturile medii din buletinul statistic al Uniunii Europene privind preturile carburantilor.

 

Astfel, potrivit datelor Comisiei Europene din 8 ianuarie 2018, pretul mediu al benzinei a ajuns la 5,26 lei/litru, in crestere cu 74 de bani fata de nivelul din 3 iulie 2017, iar pretul mediu al motorinei a urcat la 5,36 lei/litru, cu 93 de bani mai mult decat la jumatatea anului trecut.

Pretul petrolului creste pe bursele internationale pe fondul pariurilor investitorilor ca producatorii nu vor tine pasul neaparat cu cresterea cererii, alimentata de revigorarea economica a Europei si de consumul tot mai mare al marilor economii emergente.

Rezervele de petrol ale Statelor Unite au scazut anul trecut pentru prima data din 2013, iar cererea a crescut puternic in ultimele saptamani pe fondul iernii extrem de reci din nord-estul Americii, tendinta la care se adauga si incertitudini privind exporturile de titei ale unor producatori mari, respectiv Venezuela si Iranul, care se confrunta cu crize politice.

In Venezuela, regimul socialist este in pragul colapsului, iar criza pare sa fi ingenuncheat, intr-un final, monopolul petrolier de stat PDVSA, care a inceput sa aiba probleme cu livrarile de petrol. Productia de petrol a Venezuelei s-a prabusit la minimul ultimilor 15 ani. Pentru Iran, criza este una de factura externa si vine de la Washington: presedintele american Donald Trump a criticat dur acordul international incheiat cu Iranul in timpul administratiei Obama - in baza caruia petrolul iranian a revenit pe pietele internationale dupa ani buni de embargo - si ameninta Iranul cu potentiale noi sanctiiuni economice.


Detalii, pe Economica

miercuri, 17 ianuarie 2018, 248 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile