Petrom va plati redeventa pentru titeiul extras din Romania in functie de pretul petrolului de la Londra. Incasarile statului vor creste
Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) va stabili în aceasta toamna un pret de referinta la care se calculeaza si se plateste redeventa pentru titeiul extras din România. Vizata este în primul rând OMV Petrom, singurul producator de petrol din România, care ar putea fi obligata sa plateasca sume suplimentare la bugetul de stat.
ANRM va stabili un nou pret de referinta si pentru titeiul extras din Romania, dupa ce a facut in februarie acest lucru pentru gaze, la care sa se aplice procentele de redeventa, ne-a declarat Dorin Ursarescu, consilier al presedintelui ANRM.
"Suntem in curs de fundamentare a pretului de referinta pentru titei. Probele sunt realizate si duse la Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti, de la care asteptam raportul si fundamentarea pretului de referinta pana la sfarsitul lunii august. La 1 septembrie vom pune in dezbatere publica iar la sfarsitul lui septembrie vom avea adoptat pretul de referinta", ne-a declarat Ursarescu.
In momentul de fata, redeventa la petrolul extras din Romania este cuprinsa intre 3,5% si 13,5% din pretul realizat, in fuctie de puterea zacamantului. In Romania insa titei extrage doar pe Petrom, care nu il vinde pe piata, ci il introduce in rafinaria Petrobrazi, unde il proceseaza. Acum, redeventa este calculata si platita la pretul cu care Petrom introduce titeiulextras in rafinarie, pret stabilit pe baza unei metodologii aprobate de ANRM.
Acest pret este destul de complicat. El este determinat pe baza calitatii titeiului din cele 14 sortimente calitative de petrol extras din Romania si pe baza unui benchmark numit Suez Blend, titei din zona mediteraneana, mai putin folosit in tranzactiile internationale, unde cele mai cunoscute tipuri de titei sunt Brent, WTI sau Ural. ANRM calculeaza pretul de redeventa pe baza randamentelor de prelucrare stabilite pentru Suez Blend corectate cu randamentele fiecaruia dintre cele 14 tipuri de petrol romanesc si aplicate la pretul mediu din ultimele trei luni ale titeiului mediteranean.
Detalii, pe Economica