Piata terenurilor se reseteaza: dezvoltatorii cauta terenuri de maximum cinci milioane de euro
Dupa doi ani extrem de bogati în tranzactii cu terenuri pentru rezidential, a aparut o diminuare a interesului pe acest segment de piata, si în special în ceea ce priveste cererea noua pentru terenuri mari. Anumite zone vedete în anii trecuti în Bucuresti, precum Pipera sau Theodor Pallady, si-au pierdut din atractivitate odata cu intensificarea competitiei.
"Interesul ramane ridicat pentru loturile mici si medii din zonele centrale sau semi-centrale sau de nord, cu acces la metrou si langa centrele de birouri. De asemenea, atentia este indreptata catre terenurile cu documentatii de urbanism aprobate, care sa permita dezvoltatorilor o estimare cat mai realista a termenului de livrare si, in consecinta, a planului de afaceri. In orasele regionale, pe de alta parte, apetitul pentru terenuri rezidentiale a ramas relativ neschimbat, existand in continuare foarte mult potential de dezvoltare si interes atat din partea jucatorilor locali, cat si din partea unor dezvoltatori care inca nu sunt prezenti in orasele respective si care vad oportunitati de randamente mult mai atractive decat in Bucuresti", spune Sinziana Oprea, director Land Agency in cadrul Colliers International Romania.
Cu exceptia terenului de 2,8 hectare cumparat de London Partners in zona Expozitiei, de la Conpref Carpati Imobiliare cu peste 15 milioane de euro, potrivit Crosspoint Real Estate, majoritatea cererii e centrata pe terenuri de trei pana la cinci milioane de euro.
"In prezent, majoritatea tranzactiilor in negociere cu terenuri pentru rezidential sunt de pana in trei - cinci milioane de euro. Tranzactiile mai mari avansate sunt destul de putine si o buna parte din ele vizeaza structuri de asociere sau joint venture intre proprietarul terenului si dezvoltator. Mai mult, cateva tranzactii foarte mari, atat in Bucuresti cat si in tara, s-au blocat in ultimele luni din diverse motive, legate fie de reticenta cumparatorilor de a-si asuma anumite riscuri, fie de anumite probleme juridice sau tehnice ale proprietatii in sine. Aceasta tendinta am constatat-o de altfel si in cazul tranzactiilor cu terenuri pentru birouri, ceea ce arata o prudenta mai mare in ceea ce priveste riscurile din partea investitorilor, comparativ cu anii trecuti", explica Oprea.
Compania de consultanta imobiliara CBRE sustine ca suprafata totala de teren tranzactionata in 2018 destinata proiectelor de spatii de birouri, spatii comerciale, rezidentiale sau industriale este de aproximativ 140 ha. Segmentul spatiilor de birouri a fost dominat de companii ca Globalworth, Portland Trust si Forte Partners, care au achizitionat loturi de teren cu o valoare totala estimata la 23,7 milioane euro si o suprafata cumulata de 32.000 mp.
Detalii, pe Economica