Home / Stiri financiare / Polita RCA se scumpeste sau se schimba legea. Trimestrul I 2019 a adus cea mai mare rata a daunei din ultimii trei ani

Polita RCA se scumpeste sau se schimba legea. Trimestrul I 2019 a adus cea mai mare rata a daunei din ultimii trei ani

Polita RCA se scumpeste sau se schimba legea. Trimestrul I 2019 a adus cea mai mare rata a daunei din ultimii trei ani

Rata daunelor la RCA a crescut în trimestrul I 2019, pâna la 122,51% fata de 97,27% în trimestrul I din 2017, conform Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Madalin Rosu, presedintele BAAR, identifica printre cauzele acestei majorari valoarea marita a unor reparatii din service-urile auto, iar ca solutie eventuale modificari legislative pe care ASF le-ar putea face pentru a stopa trendul general de crestere a daunelor pe auto. Efectele unei daunalitati ridicate pot fi: fie majorarea tarifelor  RCA (cu 20%, în conditiile actuale), fie retragerea sau falimentul unor asiguratori din piata RCA.

Intr-o piata suprareglementata, cu tarife de referinta prestabilite, pe zona asigurarilor RCA, s-a inregistrat si cea mai mare rata combinata a daunei si cea mai mare rata a daunei simple din ultimii trei ani. Cresterea daunalitatii s-a inregistrat pe tot segmentul auto, dar cea mai mare crestere au avut-o, spre deosebire de ceilalti ani, daunele materiale aferente RCA si nu cele de pe zona de vatamari corporale ca pana acum.

"Industria de asigurari a atras atentia inca de la publicarea noii legi RCA 132/2017 ca sunt articole care vor fi folosite de anumiti jucatori din zona de reparatii auto in favoarea lor chiar in anumite cazuri in mod abuziv, si iata ca acum, la doi ani dupa publicarea Legii vedem efectele in mod concret", a declarat Madalin Rosu presedinte BAAR.                                                                                                              

In 2011, cand rata combinata a daunei pe asigurari auto obligatorii a ajuns in Italia la 103%, FMI a solicitat pietei italiane sa intervina cumva in adoptarea unor bareme pentru evaluarea daunelor morale pentru a preintampina eventuale efecte nedorite pentru economie in general si indirect catre consumatorul final. In Romania, conform ultimelor date furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), la sfarsitul trimestrului I din 2019, rata combinata a daunei pe general a ajuns la 110%, iar cea specifica asigurarilor RCA la 122%. Iar trendul daunelor auto este in continua crestere, potrivit jucatorilor din piata.

Este nevoie de o abordare diferita atat din partea companiilor de asigurari care trebuie sa tina mult mai atent costurile sub control, cat si din partea brokerilor si a service-urilor auto. "Trebuie sa intelegem cu totii ca e nevoie de o balanta in tot si nu de excese dintr-o parte sau alta pentru a avea un parcurs lin intr-o piata greu incercata de-a lungul timpului. Suntem increzatori ca Autoritatea de supraveghere va regla in curand anumite aspecte legislative pentru ca o continuare a inrautatirii ratei daunei nu face bine nimanui si mai mult poate afecta pe termen mediu si lung atat credibilitatea cat mai ales stabilitatea financiara a pietei de asigurari", a mai spus Madalin Rosu.

Detalii, pe Economica

luni, 24 iunie 2019, 215 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile