Home / Stiri financiare / Politele RCA pentru asigurarile de accidente auto se scumpesc fortat

Politele RCA pentru asigurarile de accidente auto se scumpesc fortat

rca scumpiri

Normele de calcul pentru politele de raspundere civila auto (RCA) impun asiguratorilor sa acopere total daunele inainte ca accidentul sa se produca, iar in caz de eveniment rutier, companiile trebuie sa urgenteze despagubirea.

area masinii dupa eventualul accident s-ar putea realiza cu o luna mai devreme decat inainte.

Mecanismul scumpirii

Scumpirea RCA are drept principala cauza faptul ca, la incheierea unui contract din aceasta categorie, societatile de asigurare trebuie sa calculeze tarifele de prima astfel incat subscrierile estimate pentru urmatoarele 12 luni sa acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului.


„Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prime astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislatiei si a principiilor actuariale general acceptate“, se arata in Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nr. 3/2013, intrat recent in vigoare.

Anterior, conform unui ordin CSA din 2011, asiguratorii RCA erau obligati sa stabileasca tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel incat sa garanteze indeplinirea obligatiilor, constituirea rezervelor tehnice si plata contributiilor catre anumite fonduri, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.

In conditiile in care, la jumatatea anului trecut, rata combinata – ponderea cheltuielilor cu daunele plus cele operationale in totalul primelor subscrise – era de 142%, tarifele la politele RCA cresc cu peste 40% odata cu intrarea in vigoare a normativului citat.

Mecanismul despagubirii

Printr-un alt normativ, CSA schimba si regulile despagubirii in caz de dauna. Principala noutate consta in faptul ca soferul vinovat va raporta accidentul la propria companie de asigurari, iar aceasta va plati in regim de urgenta o suma fixa pentru despagubire. Suma este echivalentul unei daune medii, stabilita deocamdata la valoarea de 5.642 de lei; daca suma platita se va dovedi ca fiind prea mare, asiguratorul isi va recupera diferenta, iar daca suma a fost prea mica fata de valoarea pagubei va plati restul, si toate acestea se desfasoara in cadrul unui centru independent de comnpensare.

Iata, pe scurt, care vor fi pasii de urmat in cazul unui accident auto:
1. Soferul vinovat isi va instiinta asiguratorul ca a provocat un accident. Simultan, soferul prejudiciat va emite catre propriul asigurator o cerere de despagubire.
2. Asiguratorul soferului pagubit ii prezinta acestuia o oferta de despagubire si efectueaza plata.
3. Asiguratorul soferului vinovat se prezinta la centrul de compensare cu o suma echivalenta cu dauna medie (5.642 de lei)
4. In centrul de compensare au loc negocieri intre asiguratorii implicati. Daca dauna provocata in accident este mai mare decat cea medie, atunci cel care il asista pe vinovat va plati o suma suplimentara; daca dauna e mai mica, „vinovatul“ poate cere inapoi diferenta dintre medie si valoarea efectiva a daunei.
Observam ca dauna medie devine un criteriu esential in calculul despagubirilor. Noul mecanism va avea avantajul ca ar putea reduce cu o luna durata de la accident la plata despagubirii.

CSA: „Noi nu influentam tarifele“

Tarifele de prima pentru asigurarile obligatorii RCA „sunt stabilite exclusiv de catre societatile de asigurare“, a precizat CSA, intr-un comunicat. Comisia „nu poate interveni asupra cuantumului tarifelor de prima RCA“, iar noile norme au in vedere „stabilirea unui mod unitar de calcul actuarial care sa conduca la un cuantum corect al tarifului de prima RCA, in beneficiul asiguratilor si pagubitilor“, a mai precizat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.



Detalii, pe Adevarul

luni, 28 ianuarie 2013, 564 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8400 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 17.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile