Home / Stiri financiare / Politica lui Trump umple buzunarele petrolistilor americani, dar sporeste puterea Rusiei. Cazul Iranului

Politica lui Trump umple buzunarele petrolistilor americani, dar sporeste puterea Rusiei. Cazul Iranului

Politica lui Trump umple buzunarele petrolistilor americani, dar sporeste puterea Rusiei. Cazul Iranului

Retragerea SUA din acordul cu Iranul, urmata de sanctiuni si de amenintari, a dus la cresterea livrarilor de titei american pe pietele unde, din cauza sanctiunilor, nu mai ajunge petrolul din Iran. În aceste conditii, Iranul se îndreapta spre ceea ce pare a fi unica sa solutie: îndepartarea de lumea occidentala si apropierea de Rusia,care deja a anuntat ca are miliardele de dolari la dispozitie.

Retragerea SUA din greu obtinutul acord nuclear cu Iranul, decisa de Donald Trump in aceasta primavara are efecte previzibile in termeni de castiguri pentru companiile petroliere mai ales americane. Oricum, exporturile energetice americane catre Europa crescusera la niveluri istorice inainte de inceputul lunii mai, cand Trump a anuntat decizia, iar sanctiunile anuntate atunci-toti cumparatorii de petrol Iranian trebuie sa opreasca toate achiztiile in termen de sase luni (termenul expira in noiembrie) isi fac deja efectele.

In aprilie, cantitatea de petrol si condensat american vanduta statelor din Europa a ajuns la nivelul record al tuturor timpurilor, de 550.000 de barili pe zi. Daca Europa era in 2017 tinta a 7% din totalul exporturilor americane, in acest an procentul ar urma sa ajunga la 12%.

Pare insa ca lui Trump nu i-a ajuns. O parte a lumii se conformeaza solicitarilor americane si, sub presiunea viitoarelor sanctiuni, inlocuiesc titeiul iranian cu cel american.

India, tara cu cea mai mare rafinarie de petrol din lume, si a patra din lume in termeni de capacitate de rafinare, a inregistrat, in iunie, un record al cantitatilor de petrol american importate. S-a ajuns ca, in primele sase luni ale anului, importurile de petrol american sa fie de doua ori mai mari decat  cele consemnate in tot anul trecut (15 milioane de barili fata de 8 milioane). Luna trecuta, ministrul indian al petrolului a reamintit rafinariilor ca trebuie sa se pregateasca de sistarea achizitiilor de titei iranian.

Ca atare, importurile au scazut cu 16% intr-o singura luna, iar la acestea se adauga si scaderea importurilor de titei din Venezuela (21% in prima jumatate a anului), din cauze interne, or Iranul si Venezuela era printre primii cinci importatori de petrol ai Indiei.

 


Detalii, pe Economica

marti, 17 iulie 2018, 256 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile