Home / Stiri financiare / Populatia a anticipat inca din 2018 deprecierea leului. De frica leului si a inflatiei, economiile romanilor s-au mutat pe valuta

Populatia a anticipat inca din 2018 deprecierea leului. De frica leului si a inflatiei, economiile romanilor s-au mutat pe valuta

Populatia a anticipat inca din 2018 deprecierea leului. De frica leului si a inflatiei, economiile romanilor s-au mutat pe valuta

Cu sau fara razboiul PSD-BNR, populatia României a dat înca de anul trecut vot de blam actualei conduceri politice: pentru prima data în ultimii zece ani, depozitele în valuta au crescut cu 13,6% în anul 2018, în timp ce depozitele în lei au consemnat o crestere de doar 6,8%. Cea mai mare crestere, de 16,8%, au înregistrat-o depozitele în valuta ale gospodariilor populatiei. Instinctiv, populatia a simtit ca trebuie sa-si protejeze economiile, apelând la prietenul din anii 1997-1998: valuta. Riscurile re-euroizarii economiei? Cresterea inflatiei si a dobânzilor si bineînteles deprecierea cursului de schimb.

"Cresterea inflatiei, dupa majorarea veniturilor salariale, a determinat populatia sa prefere economisirea in valuta in ultimul an, semn ca, din punct de vedere al economiei comportamentale, populatia se asteapta la o depreciere mai accentuata a monedei nationale in urmatoarea perioada de timp", este una din declaratiile facute de Horia Braun, economistul sef al BCR in toamna anului trecut.

Tot atunci, Asociatia Analistilor din Fondurile de Investitii atragea atentia asupra faptului ca tot mai multi investitori si-au retras banii din fondurile de investitii, in ciuda randamentelor de circa 4%, comparativ cu dobanzile de sub 1,5%. Banii retrasi au fost transformati in valuta sau investiti in zona imobiliara. Un alt semn clar ca investitorii se asteptau inca de pe atunci la deprecierea leului, cresterea dobanzilor si escaladarea inflatiei.

Ultimele date statistice prezentate de BNR indica o majorare a depozitelor persoanelor rezidente (neguvernamentale) cu 13,6% pana la 109,3 miliarde de lei (depozite in valuta denominate in lei), ajungand sa reprezinte aproape jumatate din toatlul depozitzelor in lei (220,4 miliarde de lei). Apelul la economiile in valuta este un semnal clar de fuga a investitorilor din fata unei deprecieri a monedei nationale. De obicei, "valutizarea" unei economii are loc, pe langa deprecierea leului, in conditii de inflatie ridicata si este urmata infailibil de majorarea dobanzilor.

Nu a fost nevoie nici de taxa pe activele bancare, nici de declaratiile unor lideri PSD care sa le atraga atentia asupra faptului ca economia romaneasca o ia in jos, in mare parte din motive fiscale. Ceea ce este impresionant este viteza cu care s-a intamplat acest lucru, cu mai mult de 1% pe luna, semn ca deteriorarea economiei a fost resimtita cu mult inainte ca actualul guvern sa ramana fara venituri la buget. Deja economisirea in valuta a ajuns sa reprezinte jumatate din totalul economisirii din Romania.

Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, s-au majorat cu 0,7 la suta fata de luna noiembrie 2018, pana la nivelul de 109,3 miliarde lei (exprimate in euro, depozitele in valuta s-au majorat cu 0,5 la suta, pana la 23,4 miliarde euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 13,6 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 13,5 la suta).

Detalii, pe Economica

marti, 29 ianuarie 2019, 470 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile