Pretul carnii de porc este in cadere libera, insa vom manca mai mult din import, din cauza pestei porcine
Pe fondul evenimentelor de pe piata comunitara, care nu-si mai poate vinde carnea de porc în China în aceeasi masura ca anul trecut, dar si a unei eventuale neîncrederi a consumatorului român fata de carnea de porc, preturile la poarta fermei sunt pe un trend descendent în România, ceea ce ar trebui sa se vada si la raft în urmatoarea perioada. Vom mânca însa si mai mult din import, pentru ca pesta porcina a devastat productia locala.
Pretul mediu al carcasei de carne de porc (categoria S si E) la poarta fermei a ajuns in luna iulie sa coste 1,67 de euro kilogramul, cu 15% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut , indica ultima analiza a Comisiei Europene pe aceasta tema. Este o scadere similara cu media europeana, pretul mediu la nivelul UE ajungand la 1,47 euro kilogramul fata de 1,73 euro cu un an in urma. "Este situatie la nivel european, iar preturile din Romania urmaresc piata europeana. Acest fenomen se intampla cand cresc stocurile de marfa. Or, anul acesta, cererea din partea Chinei, care a echilibrat piata UE in 2017, a scazut. Din pacate, piata UE este dependenta de tarile terte", a explicat pentru ECONOMICA.NET Stanca Tudor, director executiv in cadrul Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.
De altfel, potrivit unui raport al Comisiei, din 2015, principala piata de export pentru porcul european a fost China, al carei sector trecea printr-un proces de restructurare. In 2016, spre exemplu, UE a raportat exporturi record de 4,2 milioane de tone, din care 45% au mers catre China. Un an mai tarziu, insa, China a cumparat cu 476.000 de tone mai putin, iar pentru 2018 autoritatile chineze estimeaza un minus de 26%.
In ceea ce priveste impactul pestei porcine din Romania asupra preturilor, Tudor sustine ca nu s-au facut inca estimari cu privire la evolutia preturilor ca urmare a izbucnirii celor doua focare in ferme mari. "In momentul de fata nu reusim sa estimam pentru ca miscarile de animale din zonele de supraveghere pot fi dispuse in baza unor derogari ale ANSVSA. Este prematur sa ne pronuntam. Ne confruntam cu aceasta problema de numai doua saptamani si nu exista un precedent de o asemenea amploare astfel incat sa ne permita o prognoza. Dar, in general, preturile din Romania urmaresc evolutia din UE", a mai explicat Tudor.
Detalii, pe Economica