Preturile la caldura si apa calda ar putea fi stabilite de primari, nu de ANRE, ca pana acum
Preturile de productie ale energiei termice ar putea sa nu mai fie stabilite de ANRE, ca pâna acum, ci de autoritatile locale, dupa ce piata gazelor se va fi liberalizat, la jumatatea acestui an, potrivit unor surse din piata de energie.
Pretul gazelor naturale din productie interna, fixat acum la 68 de lei/MWh, va fi liberalizat la jumatatea acestui an, si se pune intrebarea ce se va intampla cu preturile la energia termica livrata populatiei de centralele de termoficare care folosesc gaze, in contextul in care nu va mai exista obligatia producatorilor de gaze, mai ales Romgaz, de a le livra la pretul reglementat de 68 de lei.
Teoretic, am asista la aceeasi situatie care a fost in piata gazelor, si care a condus la acele costuri care nu au fost recunoscute in facturi, ulterior. Asta pentru ca pretul de productie al energiei termice este in continuare avizat de Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei, dar pretul de achitie al gazelor pentru a se produce aceasta energie termica in centrale este cel al pietei, nu mai este reglementat.
Surse apropiate situatiei ne-au explicat ca autoritatile ar vrea sa schimbe cadrul de reglementare. Astfel, ANRE, cea care aviza pana acum preturile de productie a Gigacaloriei produse, va elabora in continuare metodologia, dar nu va mai aviza preturile.
Detalii, pe Economica