Preturile la electricitatea cu livrare in viitor scad semnificativ, in contextul efectelor COVID-19.
Epidemia de coronavirus are efect direct asupra preturilor energiei electrice. Aceiasi producatori au scazut pretul pentru energia livrata în viitor, si cu zeci de lei/MWh, în câteva saptamâni, pentru acelasi tip de contract.
O privire asupra contractelor semnate pe piata centralizata de contracte bilaterale – negociere continua (PCCB-NC), gazduita de OPCOM, arata cum au scazut preturile in luna care se incheie curand, marcata de scaderea brusca a activitatii economice, din cauza pandemiei de coronavirus.
Cantitatile tranzactionate sunt destul de mici, dar evolutia pretului din contractele cu livrare in viitor (forward) poate fi un indicator important pentru evolutiile viitoare.
Astfel, la data de 3 martie, Petrom, care opereaza centrala pe gaze de la Brazi, cea mai mare de acest fel din tara, vindea catre CEZ energie cu livrare in tot anul 2021 la pretul de 266 de lei/ MWh, la o putere orara de 2 MW. In data de 6 martie, Petrom a incheiat tot cu CEZ un contract de acelasi fel, la 264,8 lei.In 27 martie insa, Petrom incheia doua contracte, tot cu livrare in anul 2021, la pretul de 235 de lei/MWh. Unul cu Electrica Transilvania Nord (cel mai porobabil pentru consumul propriu tehnologic al distribuitorului, 5 MW putere orara, si altul cu Electrica Furnizare, 4 MW putere orara.
Deci acelasi vanzator a redus pretul cu mai mult de 11%, pentru acelasi tip de contract, in doar trei saptramani.
Detalii, pe Economica