Preturile mari din piata si reglementarile ANRE pun cruce dezvoltarii pietei concurentiale de energie electrica. Ce trebuie sa stie consumatorii
Cresterea preturilor la energia electrica în piata, coroborata cu legislatia privind preturile reglementate face ca, în acest moment, schimbarea contractului de furnizare si intrarea pe piata concurentiala de energie sa fie dezavantajoasa.
Niciuna dintre ofertele de energie electrica in regim de piata concurentiala de pe comparatorul de preturi actualizat pus la dispozitie de ANRE nu este mai buna decat ceea ce platesc consumatorii casnici care au ramas pe contractele de serviciu universal si primesc energia elerctrica de la furnizorul de ultima instanta (FUI).
Concret, in cazul Bucurestiului, o factura pentru 150 kWh pe luna (consumul mediu din Bucuresti) este de 86 de lei, pentru clientii care primesc energia in regim de serviciu universal de la Enel Energie Muntenia. Nici o alta oferta nu este mai buna, si vom explica mai jos de ce.
Astfel, potrivit datelor din comparator, cele mai bune oferte, pentru zona Muntenia, adica Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, vin de la CEZ si E.On. Am ales ofertele pe un an, cu toate tarifele incluse si consum nediferentiat pe zone orare. Daca ati semna un contract de piata concurentiala cu CEZ, ati plati 94 de lei pe luna pentru cei 150kWh consumati, iar oferta E.On inseamna o factura de 95 de lei pe luna, pentru acelasi consum.
De ce e mai scump
Motivele simple sunt doua: preturile la achizitia de energie si mecansimul de reglementare a preturilor pentru serviciul universal.
In ultimele luni, preturile din piata de energie, adica locul de unde cumpara furnizorii energia pentru consumatorii lor, au crescut intr-un ritm alert, pe toate pietele.Pretul mediu de inchidere al Pietei pentru Ziua Urmatoare (PZU) a fost, in luna septembrie, de 276 de lei/MWh, in crestere cu 13,7% fata de cel inregistrat in luna precedenta si cu aproape 40% peste cel inregistrat in septembrie 2017, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pietei de Energie Electrica si Gaze (OPCOM). Cifrele pe octombrie nu sunt inca centralizate, dar ne asteptam la o usoara scadere.
Tot in septembrie, pe piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB) cu licitatie extinsa (LE), pretul energiei contractate, dar cu livrare ulterioara, a fost de 260 de lei/MWh.
In aceste conditii, este clar ca pentru piata concurentiala furnizorii nu mai pot pastra, pentru ofertele noi, preturile vechi, mai mici decat cele de pe reglementat, cu care au castigat in trecut clienti. Spre exemplu, Enel, liderul detasat al pietei concurentiale pentru casnici avea la finalul anului trecut o oferta in care componenta de energie era de doar 18 bani kWh (adica 180 de lei MWh) plus abonament de 16 bani pe zi, pret pe care nu il mai poate sustine acum in noile oferte, date fiind preturile mai mari la care trebuie sa cumpere energia din piata, in conditiile in care contractele cu clientii sunt cu pret ferm timp de cel putin un an.Pentru Muntenia, Enel are acum o oferta pentru concurential in care component de pret de energie este de 38 de bani (fara componenta de abonament).
Pe de alta parte, preturile nu cresc inca pentru cei care au ramas la reglementat, pentru ca actualul cadru de reglementare stabilit de ANRE permite doar ajustarea anuala.
Detalii, pe Economica