Prognoza Comisiei Europene: in 2019 am putea avea preturi mai mari la carnea de pui, vita si porc
Pentru 2019 exista presiuni asupra preturilor la toate tipurile de carne, fie urmare a productiei în scadere, fie din cauza importurilor sub semnul întrebarii din statele non-UE.
Comisia Europeana estimeaza pentru acest an productii scazute la principalele tipuri de carne, in contextul unor exportrui mai mari si a unui consum redus. Exista astfel produse pentru care vor exista presiuni pe pret, urmare a ofertei reduse in raport cu consumul. Importurile vor avea si ele un cuvant important de spus in aceasta ecuatie in care perdant sau castigator va fi consumatorul final.
Mai exact, potrivit prignozei de primavara a Comisiei Europene, la carnea de pui consumatorii europeni, inclusiv romanii, s-ar putea confrunta din nou cu cresteri ale preturilor in contextul unui 2018 in care kilogramul de pui broiler a fost in general mult peste media ultimilor cinci ani. "2019 a debutat cu preturi sub medie, urmare a cresterii importurilor de la finalul lui 2018. Evolutia preturilor din 2019 va fi determinata de importuri " anunta Comisia Europeana.
Potrivit sursei citate, anul acesta productia va creste cu numai 2% raportat la 2018 cand s-a inregistrat un plus de 5%, urmare a impusului oferit crescatorilor de interzicerea unor importuri din Brazilia "Cresterea se va mai domoli anul acesta, pe masura ce preturile se ajusteaza, presupunand ca importurile din Brazilia nu revin inca la cota maxima. Capacitatea de productie creste semnificativ in statele membre din est, in special in Polonia", noteaza specialistii Comisiei.
In 2018, Romania a raportat o crestere a productiei de 8%, la fel ca Polonia, Ungaria, Bulgaria si UK. In ceea ce priveste importurile, acestea au crescut la nivelul UE cu 1,5%. Pentru 2019 insa, importurile sunt estimate sa creasca cu 2%. Consumul este si el pe un trend pozitiv, consumul urmind sa ajunga anul acesta la 25,2 kg per capita, fata de 24,8 kg in 2018.
Pretul carnii de porc are perspective de crestere
La carnea de porc, cresterea productiei in UE in 2018 (+ 2%) a dus la majorarea preturilor la carnea de porc sub media ultimelor 5 ani. Preturile la furaje usor mai mari au adus, de asemenea, presiuni asupra marjelor producatorilor. "2019 a inceput in conditii de pret similare, insa preturile sunt in crestere, pe masura ce se imbunatateste oferta si perspectivele de export, in special catre China. Consumul pe cap de locuitor a crescut cu 0,5 kg in 2018 (32,6 kg), sustinut de disponibilitatile mari. Ar trebui sa se adapteze in 2019 cu soldurile pietei, pana la 32,2 kg.", se mai arata in raportul citat.
Detalii, pe Economica