Home / Stiri financiare / Proiect: punctele de trauma aplicabile la RCA ar putea deveni valabile si in caz de malpraxis sau accident de munca

Proiect: punctele de trauma aplicabile la RCA ar putea deveni valabile si in caz de malpraxis sau accident de munca

Proiect: punctele de trauma aplicabile la RCA ar putea deveni valabile si in caz de malpraxis sau accident de munca

Surse din piata ne-au declarat ca asiguratorii se gândesc sa solicite implementarea ghidului punctelor de trauma aplicabile în cazul politelor RCA si pentru politele de malpraxis si pentru accidentele de munca. Este vorba de acel ghid realizat de asiguratori si medicii de la Institul de Medicina Legala care formeaza o anexa la legea RCA, si care va intra probabil în vigoare dupa aparitia unui ordin comun al Ministerului Sanatatii si cel al Finantelor, conform caruia un punct de trauma va valora doua salarii minime brute pe economie, iar cuantumul punctelor de trauma pentru o mâna sau un picior rupt urmeaza a fi stabilite prin tabelarul aprobat de cele doua ministere.

tere.

Surse din piata ne-au declarat ca, pe baza datelor furnizate de Colegiul Medicilor din Romania (CMR) si a numarului de dosare de malpraxis aflate pe rolul instantelor de judecata, se poate aproxima ca in 2016 au fost inregistrate circa 200 de reclamatii de malpraxis. Raportul CMR arata ca, in 2016 Comisia Superioara de Disciplina a adoptat un numar de 140 decizii, alte 20 de cauze aflandu-se pe rolul Comisiei in acest moment. Datele nu pot fi prezentate exact deoarece legislatia permite doua cai de atac persoanelor afectate de prestatia actului medical al unui doctor sau a unei institutii medicale.

Astfel, conform prevederilor Legii 95/2006 privind reforma in sanatate, cu actualizarile si completarile ulterioare, sunt prevazute doua variante alternative: fie sesizarea Comisiei de disciplina, fie sesizarea directa a instantei de judecata. „Plangerea impotriva unui medic se depune la colegiul al carui membru este medicul", potrivit legii. La randul sau, „Comisia stabileste, prin decizie, daca in cauza a fost sau nu o situatie de malpraxis. Decizia se comunica tuturor persoanelor implicate, inclusiv asiguratorului, in termen de 5 zile calendaristice. In cazul in care asiguratorul sau oricare dintre partile implicate nu este de acord cu decizia Comisiei, o poate contesta la instanta de judecata competenta, in termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei. Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu impiedica liberul acces la justitie potrivit dreptului comun."


Detalii, pe Economica

luni, 21 august 2017, 392 afisari

Curs BNR miercuri, 27 noiembrie 2024

1 EUR4.9765 RON
1 USD 4.7307 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8000 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 17.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile