Raport PwC pentru Volksbank: Comisionul de risc din contracte este pe deplin justificat. Trebuia sa aiba o valoare mai mare
Comisionul de risc perceput clientilor care au luat credite ipotecare are justificare economica si legala, sustine un raport al firmei de audit PricewaterhouseCoopers (PwC), comandat de Volksbank România, si consultat de ECONOMICA.NET. Autorii raportului sustin ca valoarea acestui comision a fost prea mica în raport cu riscurile previzionate de banca si cu practicile din domeniu si ca trebuia sa fie mai mare pentru a acoperi riscurile efective.
Comisionul de risc reprezinta o clauza nenegociata, care creaza un dezechilibru major intre drepturile si obligatiile partilor, in detrimentul consumatorului. Comisionul de risc nu este justificat pentru ca toate riscurile creditului sunt acoperite prin constituirea unei ipoteci iar proprietatea este asigurata in favoarea bancii. Clauza privind comisionul de risc este abuziva pentru ca banca nu prevede restituirea contravalorii comisionului la achitarea creditului, daca riscul nu se materializeaza, deci banca se imbogateste fara justa cauza. Comisionul de risc este ilegal pentru ca banca nu ofera niciun serviciu clientului in contraprestatie, deci acesta este supus unei plati nejustificate, potrivit legii – cateva exemple sumare din motivarile instantelor din Romania care justifica eliminarea comisionului de risc din contractele Volksbank, banca cu cele mai multe procese cu clientii retail.
Pentru ca a pierdut 80% dintre litigii, mai ales pe tema comisionului de risc, iar jurisprudenta recenta este foarte nefavorabila bancii, Volksbank a platit PwC pentru realizarea unui raport care sa arate daca banca avea temei economic si legal pentru a percepe acest cost in contractele de creditare incheiate in perioada 2007-2008. Volksbank este chemata in judecata de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, intr-un proces care vizeaza, printre altele, eliminarea comisionului de risc din toate contractele incheiate cu clientii si, implicit, restituirea sumelor incasate.
Raportul PwC, care are ca surse datele bancii si date din piata, precum si declaratiile angajatilor Volksbank, ajunge la concluzia ca exista un temei economic si legal pentru care banca a perceput acest comision, care a atras procese din partea catorva mii de clienti, mai ales a celor cu credite in franci elvetieni, nemultumiti de ratele mari pe care le platesc la credite.
Detalii, pe Economica