Raspunsul Bancii Nationale la dilema lui Tudose: de ce au bancile pierderi
Provizioanele aferente creditelor neperformante, provizioanele speciale cerute de UE si BNR pentru reevaluarea garantiilor si calitatea activelor, pe fondul crizei imobiliare, precum si 3,4 miliarde de lei reprezentând reinvestirea profitului pentru a asigura necesarul de capital al bancilor afectate de criza sunt principalele motive care au erodat profitabilitatea sistemului bancar si implicit calitatea impozitelor încasate de statul român.
In cadrul prezentarii facuta de Florin Georgescu in cadrul interpelarii din Senat de saptamana trecuta, prim viceguvernatorul BNR a incercat sa explice de ce bancile din Romania au avut profituri si pierderi fluctuante in ultimii zece ani. Potrivit graficului prezentat de Florin Georgescu, in patru ani din zece, sistemul bancar a constituit provizioane mai mari decat profitul operational, acestea fiind inregistrate la cheltuieli. Astfel, varfurile au fost inregistrate in 2012 cand provizioanele au fost de 9,9 miliarde de lei, comparativ cu un profit operational de 7,9 miliarde de lei, generand o pierdere de 2,3 miliarde de lei la nivel de sistem, si in 2014, cand provizioanele au fost 12,2 miliarde de lei, versus profit operational de 8,4 miliarde de lei, pierderea pe sistem bancar fiind cea mai mare de pana acum - 4,7 miliarde lei. Au existat si cazuri in care cei doi indicatori au fost similari sau chiar identici.
„Masurile de ajustare economica luate de Guvern in anul 2010 au afectat capacitatea de plata a debitorilor persoane fizice, ceea ce a condus la cresterea numarului celor care au inregistrat intarzieri la plata de peste 90 zile. Efectele crizei s-au simtit imediat si la nivelul persoanelor juridice care au inregistrat o scadere a capacitatii de plata, ceea ce a condus la cresterea numarului firmelor rau platnice sau aflate in stare de insolventa", a spus Florin Gerorgescu in cadrul prezentarii sale. La aceste evenimente generate de criza s-a adaugat si caderea pietei imobiliare care a antrenat scaderea valorii garantiilor aferente creditelor ipotecare.
Oficialul BNR a aratat ca doua evenimente au contribuit la constituirea de provizioane suplimentare (pe langa cele normale aferente neperformantelor) de 6,1 miliarde lei in trei ani: 2012-2013 si 2014. Unul dintre ele a fost reevaluarea colateralelor, adica a acelor garantii imobiliare aferente imprumuturilor, conform dispozitiilor BNR. Cel de-al doilea indica un proiect european de evaluare a calitatii activelor, proiect in cadrul caruia patru banci din Romania au fost incluse in calitate de subsidiare a bancilor din strainatate. Este vorba de BCR, Raiffeisen Bank, BRD si Unicredit.
Detalii, pe Economica