Home / Stiri financiare / Reduceri cu pana la 22.000 de franci elvetieni pentru creditele cu probleme de rambursare, prin solutionare in afara instantei

Reduceri cu pana la 22.000 de franci elvetieni pentru creditele cu probleme de rambursare, prin solutionare in afara instantei

Reduceri cu pana la 22.000 de franci elvetieni pentru creditele cu probleme de rambursare, prin solutionare in afara instantei

Oficialii Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare (CSALB) spun ca un client ar avea trei avantaje dacaar apela la ei si nu la instanta pentru a-si solutiona problemele legate de rambursarea unui credit care a devenit o povara: perioada scurta de solutionare, negocierea din care ambele parti ies câstigatoare si costurile egale cu zero pentru consumator. În 2018, CSALB a primit peste o mie de cereri de solutionare, majoritatea fiind în franci elvetieni. Aici reducerile au fost de la 18.000 la 22.000 de franci.

Anu acesta, CSALB a primit aproximativ 1.200 de cereri de solutionare a litigiilor. Astfel, din peste 500 de cereri transformate in dosare, 350 au fost solutionate cu succes. Circa 10% din cazuri au fost respinse de banca deoarece solicitarile clientilor privind sumele pe care le doreau reduse erau exagerate.

„In general, bancile acorda un interes mai mare cazurilor sociale. Dar in 90% dintre cazurile instrumentate am solutionat dosarul fie prin reducerea ratei, a dobanzii percepute de banca, a marjei acesteia sau a vreunui comision. Am avut chiar si reducerea soldului creditului. In majoritatea cazurilor a fost vorba de credite in franci elvetieni. Aici reducerile au fost de la 18.000 la 22.000 franci elvetieni, dar peste tot a fost vorba de cazuri sociale, cei carora li s-au redus veniturile si care fac dovada clara ca nu mai pot plati creditul", spune Alexandru Paunescu, membru al Consiliului de Administratie al CSALB.

Potrivit acestuia, cele mai multe solutionari au fost in cazul creditelor ipotecare, in franci elvetieni sau euro, solutiile fiind de reducere a soldului, a ratei, dobanzii sau eliminarea unor comisioane, sau chiar reducerea totala a soldului fara executarea silita a imobilului.

Recent, CSALB a reusit intr-un caz sa reduca total soldul creditului, de 22.000 de euro, iar clientii bancii sa ramana si cu casa. Este vorba de un caz care avea in familie un membru cu probleme grave de sanatate si ei au facut dovada ca nu mai pot plati rata. „Au fost cazuri in care oamenii nu mai pot plati ratele, au fost perioade in care cursul de schimb a avut si o valoare dubla fata de cel din momentul acordarii creditului. Dar trebuie sa se inteleaga ca abordarea trebuie sa se faca total individual. In multe cazuri este vorba de diminuarea veniturilor debitorului si aici bancile au fost de acord sa elimine unele comisioane si sa reduca rata. Bancile ar trebuie sa fie proactive in acest proces.", precizeaza Paunescu.

Oficialul CSALB arata ca exista diferite cazuri solutionate, de la reducerea ratei, a soldului, a comisioanelor sau chiar de acordarea a unor despagubiri pentru diverse servicii pe care banca trebuie sa le acorde, dar respectivele servicii nu au fost furnizate din diverse motive. Astfel, au existat cazuri in care clientii au fost despagubiti cu 200 de lei pentru ca nu au reusit sa utilizeze cardul de debit sau de credit. In general, despagubirile sau reducerile facute de banci sunt de la cateva zeci la cateva mii de euro, in functie de situatie. „Am avut la un moment dat un caz interesant. Un client a solicitat conversia creditului ipotecar din franci elvetieni in lei la cursul de la o anumita data si reducerea soldului in functie de aceasta conversie. Avea cu siguranta indicatiile unui avocat privind nivelul de curs pe care sa-l accepte. Propunerea facuta de banca a refuzat-o. A venit apoi la noi si in urma calculului facut de conciliatorul nostru, care i-a aratat exact ce are de castigat si de pierdut a acceptat conversia, ajungand astfel la o solutie castigatoare si pentru el si pentru banca", a precizat Alexandru Paunescu.

Detalii, pe Economica

luni, 03 decembrie 2018, 279 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile