Romania a cumparat in 2019 cel mai scump gaz rusesc din Europa
România este una dintre tarile cel mai putin dependente de gazele rusesti, pe care însa le plateste cel mai scump din toata Europa, potrivit datelor Comisiei Europene.
DG Energy elaboreaza rapoarte trimestriale referitoare la piata de gaze naturale din Europa, iar ultimul arata ca, in primul trimestru din acest an, Romania a platit, pentru gazul rusesc, cel mai mare pret din Europa. De altfel, este cel mai mare pret al gazelor de import din toate tarile tarile Uniunii Europene, cu exceptia Finlandei.
Concret, pentru Romania, pretul mediu al gazelor de import a fost, in primul trimestru din 2019, de 26,89 euro/MWh de gaz, potrivit datelor DG Energy. Pentru Romania se calczuleaza doar pretul EBP 2, care este pret de achizitie mediu al gazelor rusesti, asta pentru ca pentru piata noastra nu este important vreun pret de hub (nici nu avem prea multe conexiuni, abia acum a inceput sa se importe gaz mai mult prin punctul Szeged-Arad, dat tot gaz rusesc, nu stim insa cu ce formula de pret) si nici nu beneficiem de importuri de gaz lichefiat, prin vreun terminal.
Iar acest pret de import dupa formula EBP 2, adica pret al gazelor rusesti la granita, este cel mai mare, comparativ cu celelalte tari in care aceasta este referinta pentru importuri (fara a fi insa singur). In Bulgaria, de exemplu, pretul a fost de 23,23 euro, in Slovacia 23,66, in Slovenia 23,28, in Letonia 22,41 euro, iar in Estonia 21,71, asta pentru a denumi doar statele in care, ca si la noi, doar acest pret este referinta pentru importuri.
De ceva vreme, ANRE publica preturile si cantitatile de gaze importate in Romania, pe contractele actuale. Preturile sunt apropiate de ce a aratat DG Energy: 124,6 lei in ianuarie, 122 in februarie si 112 in martie, dar putin mai mici, semn ca o parte din importuri este posibil sa se fi facut si la pret de hub, pentru noi este de referinta CEGH, iar in Austria pretul mediu a fost, in primul trimestru, de 19,39 euro/MWh-evident majoritatea gazului tranzactionat fiind tot rusesc.
Detalii, pe Economica