Home / Stiri financiare / Romania consuma acum jumatate din gazul pe care il produce, dar importa masiv gaz rusesc. Ce e bine si ce e rau

Romania consuma acum jumatate din gazul pe care il produce, dar importa masiv gaz rusesc. Ce e bine si ce e rau

Romania consuma acum jumatate din gazul pe care il produce, dar importa masiv gaz rusesc. Ce e bine si ce e rau

Reglemetarea pietei de gaze, coroborata cu discrepantele mari de consum vara-iarna, aduc România într-o situatie paradoxala: productia de gaze este mult mai mare decât consumul, dar se importa masiv, în conditiile în care preturile de import au ajuns mai mici decât cele pentru gazele extrase de la noi. Cea mai mare parte a gazului extras din tara se întoarce în pamânt, în depozite.

Am ales, aleator, o zi, din datele Transgaz, pentru a ilustra situatia: Luni, 24 iunie, in Romania s-au produs 261 GWh de gaze naturale-extractia curenta, asigurata in principal de Petrom si Romgaz. Consumul total adunat a fost de circa 110 GWh (clienti alimentati direct la reteaua de transport-34 GWh, si clienti alimentati din reteaua de distributie-75 GWh). Adica mai putin de jumatate din productia curenta, cu tot: consum industrial, consum casnic, consum pentru produtia de energie electrica si termica. Insa, din import, pe relatia Ungaria, au mai intrat in Romania, in aceeasi zi, circa 52 GWh, de fapt tot gaz rusesc.

Situatia de mai sus este caracteristica intregii perioade prin care trecem, doar cantitatile pot diferi, insa realitatea este aceeasi. Unde se duce gazul? Raspunsul scurt ar fi: se inmagazineaza. In acea zi, 24 mai, in depozitele de inmagazinare au intrat 202 GWh, adica echivalentul a mai mult de trei sferturi din productia interna. Deci se face inmagazinare de gaz atat din productia interna curenta, cat si din import.

Jocul preturilor

OUG 114 a bulversat piata de gaze, obligand cei doi mari producatori, Petrom si Romgaz, sa vanda la pret plafonat, de 68 de lei/MWh, gazele pentru consumul populatiei si al producatorilor de energie termica, la fel si gazul pe care sunt obligate sa il inmagazineze. Ca atare, cantitatea de gaze pusa pe piata incepand din luna mai a fost mai mica, iar preturile pe piata libera au crescut pentru gazul romanesc. Ultimele date ale Bursei de Marfuri arata un pret mediu al tranzactiilor cu gaz romanesc, in luna mai, de 100 de lei/ MWh. Paradoxal pentru acest moment al anului, pretul a crescut in loc sa scada (90 de lei in martie, 95 in aprilie).

Insa, pietele externe se comporta firesc: vine caldura, se ieftineste gazul, asa ca pretul mediu de la CEGH (Central European Gas Hub) au scazut pana la niveluri mai mici decat cele pentru gazul romanesc: 81 de lei/MWh, pret din luna aprilie. Si chiar la momentul redactarii acestui text, pretul spot CEGH este de 12 euro/ MWh, adica cu 10 lei sub cel plafonat al gazelor vandute de Petrom si Romgaz la pret plafonat.

Detalii, pe Economica

joi, 27 iunie 2019, 380 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile