Home / Stiri financiare / Romania risca infringementul din cauza neimplementarii legislatiei europene in domeniul turismului - fost ministru

Romania risca infringementul din cauza neimplementarii legislatiei europene in domeniul turismului - fost ministru

Romania risca infringementul din cauza neimplementarii legislatiei europene in domeniul turismului - fost ministru

România risca infringementul din cauza neimplementarii legislatiei europene în domeniul turismului si, implicit, netranspunerea în legislatia nationala a Directivei Europene care garanteaza pachetele de servicii turistice achizitionate de catre persoanele fizice, atentioneaza fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, într-un mesaj postat duminica pe propria pagina de Facebook.

'In lunile noiembrie si decembrie 2017 am dezbatut public un proiect de hotarare de guvern privind infiintarea FNGPT (Fondul National de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice) care trebuia sa functioneze in subordinea FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, n.r.). Vreau sa multumesc colegilor din Ministerul Turismului si a celor de la FNGCIMM pentru profesionalismul si implicarea realizarii acestui Fond prin care se urmarea garantarea tuturor pachetelor de servicii turistice achizitionate de toti cetatenii Romaniei dar, din pacate, acest FNGPT nu se va mai realiza. De ce nu se va mai realiza? La aceasta intrebare trebuie sa ne raspunda Darius Valcov si Bogdan Trif - ministrul Turismului. Totodata, trebuie sa mentionez ca nici pana in acest moment, Directiva Europeana 2302/2015 (noua legislatie europeana care garanteaza pachetele de servicii turistice achizitionate de persoanele fizice) nu a fost transpusa in legislatia nationala. Este obligatoriu ca aceasta directiva sa intre in vigoare de la 1 iulie 2018 (peste 8 zile), in toate statele UE, lucru care este aproape imposibil sa se intample in Romania si incompetentii acestui guvern care trebuiau sa se ocupe de aceasta problema (Andrusca Danut - Ministrul Economiei, si Trif Bogdan - Ministrul Turismului) vor duce Romania in infringement datorita neimplementarii legislatiei europene in domeniul turismului', scrie Dobre.

Duminica, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca ofera asistenta juridica turistilor afectati de insolventa anuntata recent de agentia Terra Tourism.

In acelasi timp, ANAT a criticat modul in care Ministerul Turismului a tratat propunerile specialistilor din turism referitoare la modificarile legislative care sa asigure o garantare a sumelor platite de catre turisti in cazul intrarii in insolventa a agentiei de turism.

'Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism a luat la cunostinta de pe pagina de internet a agentiei de turism Terra Tourism, prin anuntul publicat vineri, 22 iunie 2018, ca agentia membra ANAT va declansa procedura de insolventa. Ulterior, agentia Terra Turism a inchis orice canal de comunicare. Desi numarul turistilor afectati de intrarea in insolventa a Terra Tourism este limitat, situatia este regretabila. Pentru recuperarea sumelor datorate de catre Terra Tourism, turistii se pot adresa asiguratorului agentiei (polita de insolvabilitate seria BN Nr 000000764 incheiata la City Insurance SA), urmand a fi despagubiti in limita sumei de 50.000 de dolari, valoarea totala a politei de asigurare. Reprezentantii juridici ai ANAT sunt la dispozitia turistilor pentru a le oferi consultanta in demersurile privind inscrierea la masa credala. In ultimii doi ani, ANAT a inaintat mai multe propuneri catre Ministerul Turismului pentru modificari legislative care sa asigure o garantare a sumelor platite de catre turisti in cazul intrarii in insolventa a agentiei de turism, dar nu s-a ajuns la un consens', se mentioneaza in comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, incepand cu data de 1 iulie 2018, Romania trebuie sa transpuna in legislatia nationala o noua Directiva care va reglementa modul de aplicare a conditiilor necesare pentru garantarea efectiva si reala a pachetelor de servicii turistice. 'Noua Directiva UE nr 2302/2015, care va fi transpusa si in legislatia romaneasca incepand din 1 iulie 2018, va reglementa modul de aplicare, iar ANAT isi exprima determinarea pentru ca, impreuna cu Ministerul Turismului, sa asigure conditiile necesare pentru garantarea efectiva si reala a pachetelor de servicii turistice si pentru asigurarea unui mediu de business sustenabil agentiilor de turism din Romania', noteaza ANAT.

Detalii, pe Economica

luni, 25 iunie 2018, 307 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile