Romania s-a pregatit de deflatie cu cea mai mare crestere de preturi in criza din UE
Când vine vorba de evolutia preturilor în România, cei 25 de ani de postcomunism au aratat o singura directie: în sus. Brusc, însa, de când s-a ieftinit petrolul, rata inflatiei a început sa scada, ceea ce a generat temeri ca preturile agregate ar putea sa scada, lucru numit de economisti „deflatie” si considerat de unii dintre ei un fenomen foarte periculos. Înainte sa ajungem la himerica deflatie, un ochi aruncat în urma arata ca România a reusit performanta necinstita sa faca criza cu cele mai mari cresteri de preturi si de taxe din UE, concomitent cu reducerea salariilor din sistemul bugetar.
Ieri, Institutul National de Statistica a dat o veste surprinzatoare pentru Romania: rata anuala a inflatiei (armonizata) a fost de 1% la finele lui 2014, cea mai mica din istoria post decembrista.
Asta a facut diversi analisti sa estimeze ca preturile ar putea trece in teritoriu negativ si in Romania in 2015, in ton cu evolutia din zona euro, unde datele flash pe decembrie arata ca rata anuala a inflatiei s-a plasat la -0,2%. „Vinovat” de aceasta evolutie ar fi pretul petrolului care a scazut la sub 45 de dolari barilul, o scadere de mai mult de 50% fata de media anului trecut. Banca Nationala a Romaniei nu crede ca vom avea deflatie, dar ca se uita cu ingrijorare la acest fenomen.
Au de unde sa scada preturile?
Detalii, pe Economica